Сассекський вампір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сассекський вампір»
англ. The Adventure of the Sussex Vampire
Місіс Фергюсон біля ліжка з немовлям, художник — Владислав Бенда[en]
Жанр детектив і кримінальне оповіданняd
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1924
Ілюстратор Говард Елкок
Цикл Архів Шерлока Холмса[1] і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Людина, що рачкує
Наступний твір Троє Гаррідебів

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Са́ссекський вампі́р» (англ. The Adventure of the Sussex Vampire) — твір із серії «Архів Шерлока Холмса» Артура Конана Дойла. Уперше опубліковано у Strand Magazine у 1924 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

До Холмса приходить містер Роберт Фергюсон, який збентежений тим, що його дружина-перуанка смокче кров з їх немовляти. Кілька разів за цим заняттям її заставала нянька. Вона спочатку не хотіла казати господарю, але потім розповіла. Містер Фергюсон звичайно ж не повірив, але потім сам побачив, як дружина припала ротом до шиї дитини.

Це другий шлюб містер Фергюсона, від першого в нього залишився син Джек, років п'ятнадцяти, у якого певні негаразди з ногами, але він може ходити. У хлопчика на тілі присутні побої від мачухи. Жінка відмовляється щось коментувати, і закрилась у себе в кімнаті, дозволяючи заходи туди своїй покоївці Долорес, з якої вона приїхала до Англії.

Коли Холмс з Вотсоном приїхали до будинку Фергюсонів, покоївка господині говорить, що її хазяйка захворіла. Вотсон хоче допомогти їй. Коли він зайшов, то побачив молоду гарну жінку південної зовнішності, яка сказала, що не може сказати чоловікові правду, щоб не розбити йому серце. Вона також вимагає віддати їй дитину, за якою з моменту її викриття, доглядає медсестра.

Холмс розглядає зброю з Південної Америки на стінах будинку, яка очевидно з'явилась з приїздом майбутньої місіс Фергюсон. Детектив бачить двох дітей: відданого батькові Джека й маленьке немовля з ранами на шиї. Вотсон помічає, що Холмс дивиться у скло відчиненого вікна. Звертає увагу він і на собаку в будинку, яка з невідомої господарю причини недавно почала кульгати.

Холмс розуміє, що це делікатний випадок. Він надсилає записку місіс Фергсюон, у якій повідомляє, що йому відома правда й він її повідомить. Виявляється, що в усьому винний старший син містера Роберта, Джек. Він дуже ревнував батька до свого брата, Холмс побачив це у відображенні у вікні, коли батька пестив молодшого сина. Джек стріляв отруйними дротиками в немовля, а його мати висмоктувала отруту з дитини. Рани на шиї дитини були викликані саме дротиками, а не укусами матері. Вона не могла сказати цього чоловікові, бо це могло стати для нього важким ударом. Одна сказала це Мейсон, своїй покоївці. Холмс порекомендував Джеку рік подорожей морем.

Галерея[ред. | ред. код]

Художник — Говард Елкок[en].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]