Сергій IV (неаполітанський дука)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій IV
Народився 10 століття
Помер не раніше червень 1036
Неаполь, Неаполітанське герцогство, Візантійська імперія
Титул Duke of Naplesd
Батько Іоанн IV (неаполітанський дука)
Брати, сестри Sikelgaitad
Діти Іоанн V

Сергій IV (†1036) — неаполітанський дука (10021036), син дуки Іоанна IV. Виявився одним з перших правителів, які прискорили ріст могутності норманських завойовників у першій половині XI століття, формально був васалом Візантії.

Італія у часи Сергія IV.

У 1024 він підкорився архиєпископу Кельнському Пілігріму, який обложив Капую за наказом імператора Священної Римської імперії Генріха II. Цим вчинком він здобув репутацію слабкого правителя в очах князя Капуанського Пандульфа IV, який зазнав поразки від військ Пілігріма. У 1026 Пандульф IV повернувся з полону та обложив Капую, де уже правив Пандульф V, граф Теано. За посередництвом візантійського катапана Бойоанна Пандульф V здався і отримав можливість утекти до Неаполя під захист Сергія IV. Через це Сергій став ворогом Пандульфа IV, який у 1027 напав на Неаполь і захопив місто. Пандульф V утік до Риму, а Сергій був змушений переховуватись.

Проте удача повернулась обличчям до Сергія у 1029, коли норманський союзник Пандульфа IV Райнульф Дренгот відвернувся від нього. Сергій і герцог Гаетанський Іоанн V вислали посольство до норманів з проханням допомогти у поверненні Неаполя. За допомогою Райнульфа Сергій захопив Неаполь і відновив свою владу в дукаті. У 1030 Сергій надав Райнульфу графство Аверське як феод і видав за нього свою сестру.

У 1034 Пандульф IV організував бунт у Сорренто та приєднав його до Капуї. Того ж року дружина Райнульфа померла, а тому він знову став прибічником Пандульфа IV. Сергій IV зрікся престолу, постригся у ченці і незадовго потому помер. Владу у дукаті спадкував його син Іоанн V.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Norwich, John Julius (1967). The Normans in the South 1016-1130. London: Longmans.
  • Chalandon, Ferdinand (1907). Histoire de la domination normande en Italie et en Sicilie. Paris.
  • History of the Norman World.
Королівські титули
Попередник:
Іоанн IV
неаполітанський дука
10021036
Наступник:
Іоанн V