Системно важливий банк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Системно важливий банк (англ. Systemically important bank) — термін в законодавстві багатьох країн світу, яким класифікують комерційні банки, що займають вагому частку на банківському ринку і потенційне банкрутство яких здатне викликати порушення стабільності фінансової системи країни. Термін «Системно важливі банки» можна вважати синонімом терміну «Найбільші банки».

Таку класифікацію проводять центральні банки на певний період (зазвичай на один рік). На банки які потрапляють в дану категорію поширюються підвищені вимоги (такі як достатність капіталу, формування резервів під боргові зобов'язання, тощо) які покликані зменшити ризики порушення їх фінансової стабільності. Класифікація банку системно важливим не гарантує невизнання його банкрутства але підвищує імовірність участі Держави в його порятунку.

Обслуговування в таких банках має як свої переваги так і недоліки. Серед переваг безперечно вища стабільність та, зазвичай, ширша мережа відділень і краща якість обслуговування. Недоліком може бути більша, ніж у середньому на ринку, вартість такого обслуговування (більша плата за відкриття і обслуговування рахунків, нижчі відсотки за вкладами, тощо).

З даним терміном пов'язаний також англомовний вислів «Too big to fail», що українською можна перекласти як «Занадто великий щоб впасти».

Крім банків системно важливими можуть класифікувати й інші фінансові установи такі як страхові компанії, інвестиційні фонди, тощо.

Системно важливі банки у світі[ред. | ред. код]

За версією Великої двадцятки:[1]

Системно важливі банки в Україні[ред. | ред. код]

Починаючи з 2015 року Національний банк України проводить щорічну класифікацію системно важливих банків України.

З 2015 в Україні були два випадки проблем з платоспроможністю системно важливих банків — з Дельта Банком у 2015-му та ПриватБанком у 2016-му. У першому випадку установу було визнано неплатоспроможною та відправлено на ліквідацію, у другому була проведена націоналізація та порятунок банку за рахунок держави (платників податків).

Системно важливими в Україні у різні роки визнавалися:

2015[2] 2018[3]
1. ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» 1. ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»
2. АТ «Ощадбанк» 2. АТ «Ощадбанк»
3. АТ «Укрексімбанк» 3. АТ «Укрексімбанк»
4. АТ «Дельта Банк»
5. АТ «Райффайзен Банк Аваль»
6. ПАТ «УКРСОЦБАНК»
7. ПАТ «Промінвестбанк»
8. АТ «СБЕРБАНК РОСІЇ»

У 2019 році методологію визначення системно важливих банків було переглянуто з урахуванням рекомендацій Європейської банківської організації[4]. Відповідно до нової методології, до списку увійшли 14 банків:

  1. А-Банк
  2. Приватбанк;
  3. Ощадбанк;
  4. Укрексімбанк;
  5. Укргазбанк;
  6. Sense Bank;
  7. Райффайзен Банк Аваль;
  8. ПУМБ;
  9. Укрсиббанк;
  10. Таскомбанк;
  11. Універсал банк;
  12. Кредобанк;
  13. ОТП банк;
  14. Південний[5].
  15. Креді Агріколь Банк

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Системно-значущі банки світу за версією Великої двадцятки finance.ua, 08.11.2015
  2. Національний банк України затвердив методику визначення системно важливих банків / Прес-реліз НБУ від 30.12.2014
  3. Національний банк укотре залишив незмінним перелік системно важливих банків. bank.gov.ua. 21 березня 2018. Архів оригіналу за 30 квітня 2019. Процитовано 30 квітня 2019.  {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  4. Національний банк перегляне критерії визначення системно важливих банків. bank.gov.ua. Процитовано 30 квітня 2019. 
  5. Національний банк визначив 14 банків системно важливими. bank.gov.ua. НБУ. 1 липня 2019. Архів оригіналу за 1 липня 2019. Процитовано 1 липня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]