Скаді (міфологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Скаді
давньоскан. Skaði
Батько Тьяцці
Чоловік Ньйорд
Частина від скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Скаді (давньоскан. Skaði; варіанти написання: Skade, Skadi, Skadhi, Skathi — транслітерація імені Skaði) — в скандинавській міфології крижана велетека, покровителька полювання. Атрибути її (такі ж як і у бога Улля) — лук та лижі.

Спочатку вона, ймовірно, була богинею родючості в її зимовій іпостасі. Скаді представляє зиму та лід, є дружиною Ньйорда. Згадується в Старшій Едді, Молодшій Едді та Сазі про Інглінгів.

Згідно зі скандинавськими міфами, коли аси вбили її батька Тьяцці, Скаді озброїлася і вирушила мститися за нього в Асгард. Однак аси запропонували Скаді як викуп за батька вибрати одного з богів собі за чоловіка. Вона погодилася, поставивши умову: аси повинні були розсмішити її, що доти нікому не вдавалося. Локі прив'язав до мошонки цапину бороду і проскакав в такому вигляді перед Скаді. Вона зареготала, а за нею і всі інші аси. Потім Скаді запропонували вибрати чоловіка. Вибирати вона повинна була, бачачи тільки босі ноги асів. Вона вказала на одного з них, вважаючи, що це Бальдр, але її обранцем виявився Ньйорд з Ноатуна («Корабельний двір»).

Потім Одін взяв очі Тьяцці і закинув на небо, створивши з них зірки; а між Скаді і асами встановився мир.

Скаді бажала оселитися в Трюмхеймі («Житло шуму»), у горах, там, де жив її батько, Ньйорд же хотів жити біля моря. Вони вирішили дев'ять днів жити в Трюмхеймі, а інші дев'ять — у Ноатуні. Але врешті-решт через це посварилися і розійшлися[1].

Сага про Інглінгів згадує, що Скаді пізніше жила разом з Одіном і народила від нього багато синів.

В Старшій Едді говориться, що коли аси зловили Локі, винного в смерті Бальдра, і прив'язали його до скелі, саме Скаді підвісила над головою Локі змію, із зубів якої постійно сочилася отрута.

Існує думка, що Скаді раніше шанували нарівні з Фрігг та Фреєю, проте з розвитком скандинавських вірувань втратила свою значимість. Цікаво зауважити, що ім'я Скаді зустрічається в найстаріших скандинавських топонімах. Деякі дослідники вважають, що від цього імені походить назва «Скандинавія»[2].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

В честь велетня названа найвища гора Венери - Скаді.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скандинавська богиня Скаді — богиня полювання. Германо-скандинавська міфологія. web.archive.org. 5 червня 2018. Архів оригіналу за 5 червня 2018. Процитовано 13 лютого 2021.
  2. McKinnell ст. 63

Джерела[ред. | ред. код]