Скелет (істота)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анімовані скелети в «Танці смерті» (1493), гравюрі на дереві Міхаеля Вольгемута з «Liber chronicarum » Гартмана Шеделя .

Скелет — це тип фізично маніфестованої немертвої істоти, що часто зустрічається у фентезі, готиці та фантастиці жахів, а також у міфології, фольклорі та різних видах мистецтва. Здебільшого це людські скелети, але вони також можуть належати будь-якій істоті чи расі, що мешкає на Землі або у світі фентезі.

Міфи і фольклор[ред. | ред. код]

Анімовані людські скелети використовувалися як уособлення смерті в західній культурі з часів Середньовіччя, можливо, під впливом долини сухих кісток у Книзі Єзекіїля.[1] Смерть часто зображується як скелет у капюшоні, що тримає косу (а іноді й пісочний годинник), авторство якого приписують Гансу Гольбейну Молодшому (1538).[2] Смерть як одного з біблійних вершників Апокаліпсису зображували як скелет верхи на коні. «Тріумф смерті» — картина Пітера Брейгеля Старшого 1562 року, на якій зображена армія скелетів, що здійснює набіг на місто і вбиває його мешканців.

Translated with DeepL.com (free version)

німовані людські скелети використовувалися як уособлення смерті в західній культурі з Середньовіччя, на уособлення, можливо, вплинула Долина сухих кісток у Книзі Єзекіїля . [1] Жнець часто зображується у вигляді скелета в капюшоні, який тримає косу (і іноді пісочний годинник ), що приписується Гансу Гольбейну Молодшому (1538). [2] Смерть як одного з біблійних вершників Апокаліпсису зображували у вигляді скелета, який верхи на коні. «Тріумф смерті» — картина Пітера Брейгеля Старшого 1562 року, на якій зображена армія скелетів, яка нападає на місто та вбиває його мешканців. [3]

«Казка про того, хто ходив страху вчитися» — це казка братів Грімм, у якій хлопчик на ім’я Ганс приєднується до кола танцюючих скелетів. [4]

У японському фольклорі Мекурабе — це черепи з очними яблуками, які загрожують Тайрі но Кійоморі.[5]

Офорт цинку Хосе Гвадалупе Посада 1913 року La Calavera Catrina

Мексика[ред. | ред. код]

Фігурки та зображення скелетів, що займаються рутинними справами, є поширеним явищем на святкуванні Дня мертвих у Мексиці, де черепи символізують життя, а їхні звичні обставини спонукають до легковажності. Одним із найбільш впізнаваних елементів святкування стали багато прикрашені цукерки у вигляді черепів[6] [7]. У Мексиці вони відомі під назвою "калакас", що з мексиканської іспанської означає "скелет". Сучасна асоціація між іконографією скелета та Днем мертвих була натхненна "Калаверою Катріни"(La Calavera Catrina), офортом на цинку, створеним мексиканським карикатуристом Хосе Гвадалупе Посада в 1910-х роках і опублікованим посмертно в 1930 році[8]. Спочатку сатира на мексиканських жінок, які соромилися свого корінного походження і одягалися, імітуючи французький стиль, наносячи рясний макіяж, щоб зробити шкіру білішою, згодом вона стала більш загальним символом марнославства[9]. У 20-му столітті Катріна закріпилася в мексиканській свідомості і стала національною іконою, часто зображуваною в народному мистецтві.

CG скелет, який зазвичай зустрічається в сучасних іграх на тему фентезі .

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Paffenroth, Kim; Morehead, John W. (2012). "Can These Bones Live Again?": Theological Considerations of the Zombie Walk. The Undead and Theology (англ.). Eugene, OR: Wipf and Stock Publishers. с. 112—120. ISBN 9781610978750.
  2. а б Dancing with Death: The origins and development of the Dance of Death motif and its representation in graphic art. University of Glasgow Library. Процитовано 29 грудня 2018.
  3. V., Andrey (8 June 2018). The Triumphant Return of The Triumph of Death - Pieter Bruegel the Elder Restored at Museo del Prado. Widewalls. Процитовано 29 грудня 2018.
  4. Grimm, Jacob and Wilhelm (1819). Grimm's Fairy Tales (англ.) (вид. 2nd).
  5. Mekurabe – Yokai.com (амер.). Процитовано 29 грудня 2018.
  6. Chef, Katelyn (1 November 2016). A Sweet History of Sugar Skulls on Day of the Dead. Martha Stewart (англ.). Процитовано 29 грудня 2018.
  7. History of Day of the Dead & the Mexican Sugar Skull Tradition. MexicanSugarSkull.com (амер.). Процитовано 29 грудня 2018.
  8. Widyolar, Keith (4 November 2018). Catrina La Calavera Garbancera is the icon of the Day of the Dead. New York Latin Culture Magazine. Процитовано 29 December 2018.
  9. La Catrina. Copal, Mexican Folk Art at its best Online. Процитовано 29 грудня 2018.