Собор Пресвятої Богородиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Собор Пресвятої Богородиці
Ким святкується східними християнами
Тип Богородичні свята
Дата 26 грудня
CMNS: Собор Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Собо́р Пресвято́ї Богоро́диці, або Богоро́диця (дав.-гр. Ἡ σύναξις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου) — свято, яке Східною православною церквою відзначається на другий день після Різдва Христового26 грудня[a].

Обряди та традиції[ред. | ред. код]

Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов'язане з Матір'ю Божою. В народі вірили, якщо вагітна жінка, якщо її чоловік, навіть через крайню необхідність, працюватиме в цей день, то у неї народиться дитина з фізичними вадами — шестипала, безпала, або ж зі зрослими пальцями. У цей день починали колядувати й жіночі ватаги.

На Богородицю відвідують бабів, які приймали в них роди, пригощаючи вечерею, а також справляють обіди та панахиди по померлих (начебто вночі всі небіжчики сходяться до храму і їм правлять молитви священники, що також померли). У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір'ї дідуха, перестрибували через вогонь і переганяли домашніх тварин, оскільки вночі «мають гуляти відьми».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вінець. Скуратівський В.Т. Київ. Видавництво УСГА 1994 - 240 с. ISBN 5-7987-0362-2.

Зауваження[ред. | ред. код]

  1. Деякими православними церквами святкується 26 грудня (8 січня) за юліанським календарем, зокрема Єрусалимською, Російською, Сербською, Грузинською, Польською і Македонською православними церквами.