Содова сировина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Со́дова сировина́ — природні мінеральні утворення, що містять у собі вуглекислий натрій, з яких економічно доцільно отримувати кальциновану чи каустичну соду в промислових масштабах.

Опис[ред. | ред. код]

Розрізняють 2 групи содової сировини. У першу групу входять родовища власне природної соди, представлені гірськими породами з великою кількістю мінералів, які містять карбонати і бікарбонати натрію, до другої належать підземні води содового типу з підвищеним (понад 5 г/л) вмістом карбонатів натрію.

Світове виробництво кальцинованої соди у 1998 році (в дужках дані за 1997 рік) склало (в тис. т):

При цьому частка природної соди постійно зростає, досягаючи 1/8 від загального виробництва; 90 % видобутку соди припадає на США.

Основним споживачем кальцинованої соди є скляна, хімічна промисловість і кольорова металургія, а також целюлозно-паперова, нафтохімічна, нафтопереробна, харчова і медична промисловість.[1].

У 2009 році світове виробництво кальцинованої соди становило близько 35 000 тис. т. В Україні основний продуцент кальцинованої соди — ПАТ «Кримський содовий завод» — понад 2 % світового виробництва соди та до 80 % вітчизняного виробництва.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Soda ash / Harriman Stephen // Mining J. — 1999. — Annual Rev. — P. 129—130. (англ.)