Соціал-націоналізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідея нації — символ соціал-націоналізму, що активно використовується українськими праворадикальними організаціями

Соціальний націоналізм (скор. соціал-націоналізм, СоNцизм, CN) — політична ідеологія, що ґрунтується на уявленні про націю як оптимальну форму існування людського соціуму, радикальна форма націоналізму. При цьому під «нацією» розуміється самодостатня кровноспоріднена ієрархічна людська спільнота — етнічна спільнота з єдиною мовою і самосвідомістю національної ідентичності в якій втілена свобода та справедливість щодо її членів.[джерело?]

На думку Андрія Іллєнка — ідеолога від партії ВО «Свобода» — основна мета соціал-націоналізму — побудова української національної держави на засадах соціальної та національної справедливості.[1]

Андрій Білецький, лідер «Патріота України» вважає, що для цього типу націоналізму характерні елементи соціальної справедливості,[2] етнічності, антиліберальності,[3] експансіонізму.[4]

Історія

Україна

Поняття соціал-націоналізм є дещо розмитим в тому сенсі, що в Україні існують різні організації та партії, в яких соціал-націоналізм визнається офіційною ідеологією, однак трактування цієї ідеології та її історії виникнення дещо відрізняється.

Ідеологія «соціал-націоналізму» як поняття почала активно використовуватись на початку 1990-х рр. в колах українських інтегральних націоналістів. У 1991 р. українськими націоналістами, які жадали пристосувати інтегральний націоналізм до нових умов, була утворена Соціал-Національна партія України, яка протягом 1990-х і перших років XXI ст. була єдиною організаційною структурою, ідеологічною базою якої був соціальний націоналізм. З розпадом СНПУ її наступник ВО «Свобода» відійшла від декларування ідеології соціал-націоналізму у варіанті А. Білецького, але ця ідеологія збереглася в Соціал Націоналістичній Асамблеї

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» вважає Ярослава Стецька натхненником своєї ідеологічної ідентичності — соціального націоналізму, а його працю «Дві революції» — програмовою[5].

На ідеології соціал-націоналізму засновують свою діяльність також громадські організації:

Сирія

Сирійська соціальна націоналістична партія зі своєю версією соціал-націоналізму також існує в Сирії[6]

Ідеологія

Новітні ідеологи соціал-націоналізму (А. Білецький, О. Однороженко) визначають його як ідеологію, що базується на максималізмі, національно-расовому егоїзмі, любові до свого, нетерпимості до ворожого та активізмі.[7][8]

На їхню думку, базовими принципами соціал-націоналізму є:

  • Соціальність («Ми не відмітаємо існування багатих (але не надбагатіїв), але відкидаємо можливість існування бідних»[9])
  • Расовість («Люди від природи народжуються з різними здібностями та можливостями і тому найбільше щастя людини це коли вона знаходить власне місце в національній ієрархії та сумлінно виконує своє життєве завдання»[9])
  • Великодержавність («Це питання, як не дивно, не стільки політичне, скільки біологічне. Будь-який живий організм в природі стремить до розширення, розмноження, збільшення. Цей закон універсальний і для інфузорії-туфельки, і для людини, і для нації-раси»[9])
  • Соціал-націоналізм також за визначенням його ідеологів (А.Білецький, О.Однороженко) є антисистемним (антидемократичним та антикапіталістичним), самодостатнім, войовничим та безкомпромісним.[джерело?]

Щодо основної мети своєї ідеології, то розуміють її так: «витворення, замість купи розрізнених індивідуумів, механічно об'єднаних назвою „українці“ та наявністю українського паспорту, Національної Надспільноти — єдиного біологічного організму, який буде складатися з Нових Людей — фізично, інтелектуально і духовно розвинутих осіб. З маси індивідуумів має постати Нація, а зі слабкої сучасної людини — Надлюдина»[10].

Соціал-націоналізм виступає за соціалістичну модель справедливості в економіці, за націократію в державному будівництві та антиглобалізм у зовнішній політиці. ... Ідея є вищою формою буття духу. Ідеєю соціал-націоналізму є Ідея Нації – тотального та універсального домінування спільноти Духу й Крові. ... Відтак соціал-націоналізм заснований на героїчному світовідчутті, волюнтаристській боротьбі за підкорення оточуючого світу, ідеалістичному змаганні духу проти антиматерії та запереченні царства темряви.[11].

— Юрій Михальчишин

Розуміння нації

В українських і сирійських соціал-націоналістів розуміння нації відрізняється. Так, теоретик сирійського соціал-націоналізму Антун Саада вважав, що головне — національна свідомість[12], а національний поділ вищий від поділу на раси, тому єдину націю можуть творити й люди з різних рас[13].

Олег Тягнибок підкреслює, що поняття «нація» та поняття «українець» в «Свободі» трактують як етнічні, тобто нація — це є «кровно-духовна спільнота і мертвих, і живих, і ненароджених, і тих, що в Україні, і тих, що поза її межами»[14].

Див. також

Примітки

  1. Соціал-націоналізм і революція
  2. Ми змагаємо до створення гармонійної Національної спільноти. Ми стверджуємо, що різка соціальна розмежованість призводить до загнивання й розпаду Духу національної спільноти, а також до плекання егоїзму". Андрій Білецьий, 2007 р., пункт 1 http://sna.in.ua/archives/281 [Архівовано 16 жовтня 2011 у Wayback Machine.]
  3. «З принципу Соціальності випливає наше повне заперечення демократії та лібералізму, які породжують розбиттгя Нації на ізольовані одиниці та владу сірого натовпу над видатними особистостями (охлократію)». Андрій Білецький, 2007 р. http://sna.in.ua/archives/281 [Архівовано 16 жовтня 2011 у Wayback Machine.], пункт 1
  4. «Ми заміняємо гасло „Незалежна Україна“ гаслом „Велика Україна“. Українці — Нація з давньою імперською історією. Упродовж свого існування Українці мали щонайменше дві наддержави — Велику Скіфію і Київську Русь. Завдання нинішнього покоління створити Третю імперію — Велику Україну». Андрій Білецький, 2007 р., http://sna.in.ua/archives/281 [Архівовано 16 жовтня 2011 у Wayback Machine.] пункт 3
  5. Олег Тягнибок: Ярослав Стецько — ідеолог соціального націоналізму (до сторіччя Провідника ОУН). Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 11 серпня 2013.
  6. SSNP Ideology [Архівовано 12 квітня 2016 у Wayback Machine.](англ.)
  7. Андрій Білецький. Український Соціал-Націоналізм [Архівовано 2014-05-03 у Wayback Machine.]
  8. Андрій Білецький. Слово Білого Вождя: Статті, 2008–2013 [Архівовано 2014-09-24 у Wayback Machine.]
  9. а б в Андрій Білецький «Український расовий соціал-націоналізм» («Український соціальний націоналізм». — Харків: «Патріот України», 2007. — с.3-5)
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 серпня 2018. Процитовано 7 жовтня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. Юрій Михальчишин. Аксіоми соціал-націоналізму // Націонал-революційний часопис «Ватра». — 2011. — 15 березня.
  12. Society is Knowledge, and Knowledge is Power [Архівовано 11 серпня 2013 у Wayback Machine.] (Antun Saadeh) (англ.)
  13. Social Nationalism VS National Socialism [Архівовано 11 серпня 2013 у Wayback Machine.] (By Dr. Adel Bshara) (англ.)
  14. Інтернет-конференція Олега Тягнибока на сайті «Обозреватель» (повна версія). Архів оригіналу за 5 грудня 2013. Процитовано 21 серпня 2013.

Джерела

Офіційні сайти соціал-націоналістичних організацій

ВО Свобода

СНА, Патріот України та інші

Критика

Посилання