Союз (товариство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Союз
Тип освітня організаціяd
Засновано 1875
Розпущено 1922
Країна  Австро-Угорщина ·  Румунське королівство

«Союз» — перше студентське товариство у Чернівцях, яке виникло у 1875 році, та діяло на базі Чернівецького університету імені Франца Йосипа. Товариство гуртувало українських студентів Буковини навколо громадсько-політичної, культурно-освітньої та публіцистичної діяльності.

Виникнення та діяльність[ред. | ред. код]

Товариство виникло на хвилі популяризації студентських об'єднань. У перший рік діяльності університету у Чернівцях у ньому вже діяли студентські товариства "Austria", яку організували німецькомовні студенти, та академічна корпорація "Arborasa", яка складалася зі студентів-румунів. Також в університеті існувало товариство студентів-поляків "Ognisko". Першу єврейську корпорацію "Hasmonea" створили у 1891 році. Перед початком Першої світової війни в Чернівецькому університеті діяло вже 25 студентських корпорацій п’яти національностей.[1]

Число членів «Союзу» у різні періоди сягало від 50 до 100 учасників (у 1913—1919). Члени таких студентських корпорацій дотримувалися своєрідного кодексу честі, який набув тут поширення завдяки німецьким та австрійським професорам.

«Союз» вів культурно-освітню та видавничу діяльність. Члени товариства у 1885 році видали «Буковинський Альманах», також публікували альманахи «Союз» за 1875—1903 і 1903—1910 роки.

Студентське товариство "Союз" було заборонено 1922 року місцевою румунською владою.

Після ліквідації організації, його члени вступили спершу в академічне товариство «Січ», a у 1923 році — у товариство «Чорноморе».

Відомі члени товариства[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Невідома Буковина. Які студентські товариства діяли при університеті. Новини Чернівці: Інформаційний портал «Молодий буковинець». Процитовано 12 березня 2023.