Спарта (жіночий гандбольний клуб, Кривий Ріг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спарта» (Кривий Ріг)
Повна назва Жіночий гандбольний клуб «Спарта»
Рік заснування 1984
Місто Кривий Ріг, Україна
Домашня арена палац спорту «Молодість»
Ліга Суперліга
2012—2013 6-е місце
Домашня
Виїзна

«Спарта» — історичний український жіночий гандбольний клуб з міста Кривий Ріг. Триразовий чемпіон України.

Історія[ред. | ред. код]

1984 року, в Кривому розі був створений гандбольний клуб під назвою «Рудана». З 1989 року команда стала грати в першій групі чемпіонату УРСР й добилася права брати участь у відбірковому циклі чемпіонату СРСР за вихід у першу лігу класу «А». В наступні роки криворіжський клуб виступав з перемінним успіхом. Розквіт розпочався на початку 2000-х років. У сезоні 2001-2002 криворіжська команда займає 4-е місце у вищій лізі(другий дивізіон) чемпіонату України. У сезоні 2003-2004, знову 4-е місце. Команда зміцніла, виробився почерк, гравці подорослішали.

У чемпіонаті України 2004-2005 років клуб вперше виборов бронзові медалі першості країни в другому дивізіоні. Дякуючи відмові двох перших команд перейти в Суперлігу (з фінансових мотивів), криворізький клуб отримав можливість виступати в Суперлізі національного чемпіонату(вищий дивізіон).

Сезон 2005-2006, який команда провела в Суперлізі — еліті українського гандболу, позначився впертою боротьбою «Рудани» зі всіма учасниками вищого дивізіону країни. Але на жаль, клуб не зміг втримати «прописку» у Суперлізі.

Чемпіонат України 2006-2007 років порадував не тільки тим, що команда пройшла його без єдиної поразки, ставши чемпіоном другої дивізіону країни–вищій лізі, але й приходом нового потужного спонсора — ЗАТ «Смарт-холдинг» в особі В. В. Новинського. Повернення у Суперлігу сприйняли як повернення не чергового аутсайдера, а навпаки — одного з фаворитів чемпіонату. Крім того, був створений новий клуб — ГК «Спарта» (президент І. Ю. Савченко, директор А. А. Прохода). У новому чемпіонаті перед командою ставилися високі цілі, але керівництво клубу було впевнене, що з таким кадровим потенціалом «Спарті» під силу втрутитися в боротьбу за медалі найвищої проби.

І ось довгоочікуваний результат: у сезоні 20082009 років, криворіжанки вперше в історії криворіжського гандболу, стали переможцями Суперліги, перейшовши таким чином в лігу чемпіонів Європи. У наступних двох сезонах «Спарта» підтвердила свій статус чемпіонок країни.

На жаль, у наступних сезонах почався поступовий регрес. І в решті решт, «Спарта» — триразовий чемпіон України, зайнявшии в сезоні 20122013 останнє місце, покинула Суперлігу, а потім взагалі припинила своє існування.

Назви[ред. | ред. код]

  • «Рудана»: (1984—2006)
  • «Смарт»: (2006—2008)
  • «Спарта»: (2008—2014)

Досягнення[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]