Ancoracysta twista

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ancoracysta twista
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Надцарство: Diaphoretickes
Підцарство: Hacrobia
Тип: Haptista
Підтип: Alveidia
Cavalier-Smith 2018[1]
Клас: Alveidea
Ряд: Alveida
Родина: Ancoracystidae
Рід: Ancoracysta
J. Janouškovec et al., 2017
Вид: A. twista
Ancoracysta twista
J. Janouškovec et al., 2017
Посилання
NCBI: 2044563

Ancoracysta twista — вид еукаріотичних мікроорганізмів, відкритий у 2017 році. Цей організм має унікальну будову та форму, аналогів якому немає серед відомих мікроорганізмів.

Опис[ред. | ред. код]

Вид вперше описаний у листопаді 2017 року у статті в журналі «Current Biology». Організм було виявлено в акваріумі на поверхні коралу. Це хижак, що полює на кінетопластид Procryptobia sorokini за допомогою спеціального гарпуноподібного пристрою.

Пересувається Ancoracysta за допомогою двох джгутиків різної будови: переднього з тонкими ворсинками біля основи і заднього з бічною лопастю, що міститься в поздовжній борозні на вентральній стороні жгутиконосця. Найвизначнішою морфологічною особливістю Ancoracysta є своєрідні екструсоми — жалкі органели, що викидають свій вміст назовні у відповідь на роздратування. Швидше за все, анкораціста використовує свої екструсоми, щоб паралізувати здобич — інших одноклітинних еукаріот.

Генетичний аналіз показав, що Ancoracysta twista може бути тісно пов'язаною з гаптофітами і центрохелідами, яких об'єднували у групу Haptista[1]. У виду багатий мітохондріальний геном (52,7 тисяч пар); більший мітохондріальний геном лише у якобідів та Diphylleia rotans.

Мітохондрії Ancoracysta twista не схожі на мітохондрії інших еукаріот. Вивчення і порівняння структури приблизно двох сотень білків, критично важливих для роботи клітин (і тому мало мінливих в ході еволюції), показало, що ця істота не має близьких родичів серед всіх сучасних еукаріот[джерело?]. Більш того, виявилося, що її мітохондріальний геном влаштований нетипово для такої примітивної істоти, дуже близької до загального предка всіх організмів з відокремленим ядром.

Наприклад, в мтДНК містилися «копія» інструкцій синтезу білка цитохром c, водночас наявна в ядерній ДНК протиста, а також майже повний набір генів, пов'язаних із функціонуванням рибосом, які мітохондрії (інших видів) втратили в ході еволюції на перших етапах їх злиття з еукаріотами[джерело?].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cavalier-Smith, T.; Chao, E. E.; Lewis, R. (17 April 2018), Multigene phylogeny and cell evolution of chromist infrakingdom Rhizaria: contrasting cell organisation of sister phyla Cercozoa and Retaria, Protoplasma, 255 (5): 1517—1574, doi:10.1007/s00709-018-1241-1, PMC 6133090, PMID 29666938, we classify it within chromist subkingdom Hacrobia and phylum Haptista in a third subphylum Alveidia

Посилання[ред. | ред. код]

  • Janouškovec J, Tikhonenkov DV, Burki F, Howe AT, Rohwer FL, Mylnikov AP, Keeling PJ. «A New Lineage of Eukaryotes Illuminates Early Mitochondrial Genome Reduction», Current Biology 2017, DOI:10.1016/j.cub.2017.10.051