Life on Mars?

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Life on Mars?» (англ. Життя на Марсі?) — пісня Девіда Бові, вперше випущена у 1971 році на альбомі «Hunky Dory». У роботі над піснею, яку радіостанція BBC Radio 2 пізніше назвала «гібридом бродвейського мюзиклу і живопису Сальвадора Далі»[1], взяв участь запрошений клавішник Рік Уейкман. Випущена як сингл в 1973 році, вона добралася до 3-го місця у Великій Британії і залишалася в чарті 13 тижнів. Через 30 років пісня повернулася в британський чарт на 55-е місце, головним чином завдяки своїй появі в однойменному англійському телесеріалі. Ніл Маккормік з британської газети The Telegraph поставив її на перше місце в своєму списку 100 найкращих пісень усіх часів[2].

Історія створення[ред. | ред. код]

У 1968 році Бові написав «Even a Fool Learns to Love», поклавши власний текст на музику французької пісні «Comme d’habitude» 1967 року. Пісня Бові ніколи не випускалась, але Пол Анка купив права на оригінальну французьку версію і переписав її в «My Way», прославивши Френка Сінатру, будучи записаною на однойменному альбомі 1969 року. Успіх версії Анки спонукав Бові написати «Life on Mars?» як пародію на запис Сінатри, акорди пісень теж схожі[3].

Бові зазначив, що Уейкман «прикрасив фортепіанну партію» своєю своєрідною мелодією, а гітарист Мік Ронсон «створив одну з перших і кращих гітарних партій» для пісні. У написі на обкладинці «Hunky Dory» зазначено, що пісня була «натхненна Френкі». Для просування синглу Мік Рок зняв відеокліп, в якому Бові в бірюзовому костюмі виконував пісню соло на білому тлі.

Текст пісні[ред. | ред. код]

Радіостанція Бі-бі-сі назвала текст пісні «Life on Mars?» «одним з найдивніших з будь коли написаних», що складається з «безлічі сюрреалістичних образів», подібних картинам Сальвадора Далі.

Під час випуску «Hunky Dory» в 1971 році Бові визначив тему пісні як «реакцію чутливої дівчини на мас-медіа». У 1997 році він додав: «Я думаю, що вона розчарована дійсністю, але, незважаючи на це, їй твердять, що десь є життя прекрасніше, і вона гірко розчарована тому, що двері в це життя для неї закриті».

Рядок «Look at those cavemen go» є відсиланням до пісні «Alley Oop» — єдиному хіту 1960 року американської ду-воп групи The Hollywood Argyles.

Вплив на популярну культуру[ред. | ред. код]

Пісня була використана в якості назви і саундтрека однойменного телесеріалу виробництва BBC. Вона часто звучала протягом обох сезонів телесеріалу, а також в його спін-офі «Прах до праху». Вона також використовувалася в американській адаптації серіалу.

В епізоді «Води Марса» британського телесеріалу «Доктор Хто» на Марсі була виявлена космічна станція «Bowie Base One».

У четвертому сезоні серіалу Американська історія жахів господиня цирку Ельза Марс виконує пісню, представляючи себе знаменитою співачкою в барвистому шоу. У цій сцені актриса Джессіка Ленг представлена в образі Девіда Бові з оригінального відео (бірюзові костюм і віки).

Список композицій[ред. | ред. код]

Слова і музика всіх пісень написані Девідом Бові.

  1. «Life on Mars?» — 3:48
  2. «The Man Who Sold the World» — 3:55

Учасники запису[ред. | ред. код]

Чарти[ред. | ред. код]

Рік Чарт Макс.

позиція

1973 Німеччина (Media Control Charts) 39
Ірландія (IRMA) 4
Велика Британія (UK Singles Chart) 3
2007 55
2009 Австралія (ARIA) 67

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sold on Song: «Life on Mars» [Архівовано 13 січня 2017 у Wayback Machine.] from the BBC Radio 2 website
  2. Link to the List of 100 Greatest Songs by Neil McCormick.100 Greatest Songs of All Time: 25 — 1 [Архівовано 24 червня 2012 у Wayback Machine.]
  3. Life on Mars? (Жизнь на Марсе?) — David Bowie. Архів оригіналу за 11 лютого 2018. Процитовано 10 лютого 2018.