Marriott International

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Marriott International
англ. Marriott International
Тип Public (NYSE: MAR)
Форма власності Delaware corporationd
Галузь Розміщення, туризм
Попередник(и) Marriott Corporationd[1]
Засновано 15 травня 1927
Вашингтон, США США
Засновник(и) J. Willard Marriottd
Штаб-квартира Бетесда, Меріленд,
США США
Ключові особи Джон Віллард Мерріот (молодший) президент та CEO
Вільям Шоу віце-президент
Продукція Готелі
Виторг 13.3 млрд. $ (2008)
Операційний прибуток (EBIT) 3 462 000 000 $ (2022)[2]
Чистий прибуток 696 млн. $ (2008)
Співробітники 151 тис. (2008) [3]
Дочірні компанії
  • Starwoodd, Delta Hotelsd[4][5], Moxy Hotelsd, Westin Hotels & Resortsd, Fairfield by Marriottd, Element Hotelsd, W Hotelsd, TownePlace Suitesd, Westin Hotels & Resortsd, Ritz-Carltond, The Luxury Collectiond, St. Regis Hotels & Resortsd, SpringHill Suitesd, Sheraton, Residence Inn by Marriottd, Renaissance Hotelsd, Protea Hotelsd, Autograph Collection Hotelsd, AC Hotelsd, Courtyard by Marriottd і Edition Hotelsd
  • www.marriott.com (U.S.)]
    Нагороди
    Мапа
    CMNS: Marriott International у Вікісховищі

    «Marriott Plaza» у Буенос-Айресі

    Marriott International — провідна компанія на ринку готельних послуг з приблизно 2800 готелями під маркою Marriott, розташованими в США і 66 інших країнах і територіях.

    Головне управління компанії розташовується у Вашингтоні, в кінці 2005 року загальна кількість співробітників компанії становила 143 000 чоловік.

    Історія[ред. | ред. код]

    Починалося все в 1927 році, коли молодий американець Джон Уіллард Марріотт і його дружина Еліс заснували сімейний бізнес, відкривши у Вашингтоні невеликий бар з продажу газованих напоїв всього на дев'ять сидячих місць. Трохи пізніше, коли до холодних закусок додалася ще й гаряча їжа, заклад отримав назву The Hot Shoppe, що стало згодом ім'ям фірми, під маркою якої виникла та швидко розвивалася ресторанна мережа. Через десять років Джон Марріотт підписав контракт в Eastern, American і Capital Airlines, і його фірма стала першим постачальником готових обідів на рейси авіакомпаній.

    У 1957 році компанія відкрила свій перший готель — Twin Bridges Marriott Motor Hotel в Арлінгтоні, штат Вірджинія (нині в будівлі цього готелю знаходиться музей корпорації Marriott). У 1964 році 32-х річний син засновника компанії стає її президентом і починає її реструктуризацію — купуються нові права на обслуговування авіаперевезень, скуповуються мережі ресторанів, готелі. Кілька років по тому — в 1969 році — компанія Марріотт заявила про себе на міжнародному ринку, відкривши готель Paraiso в Акапулько.

    У наступні роки компанія дуже бурхливо розвивалася: відкривалися нові й нові готелі, засновувалися нові бренди та купувалися невеликі працюючі ланцюги у сфері торгівлі та послуг. Компанія прагнула зайняти не одну, а кілька ніш на готельному ринку. Наприклад, перший готель бренду Courtyard — з помірними цінами — був відкритий в 1983 році недалеко від міста Атланта. У наступному році, передбачаючи розвиток готельного бізнесу, Marriott набуває American Resorts Group, мережа курортних готелів.

    Після смерті батька в 1985 році на чолі компанії встав син засновника Джон Уіллард Марріотт молодший.

    Розвиток компанії йде бурхливими темпами, довіра до неї зростає. У грудні 1987 року один з її готелів стає прес-штабом, у якому розміщуються 6000 журналістів, що приїхали з усього світу на зустріч Горбачова із Рейганом. Ці збори представників засобів масової інформації стали одним з найбільших в історії. У 1989 році Marriott оголошує про нову реструктуризацію. Компанія збирається сфокусувати свої зусилля на створення Мегамаркету в готельному бізнесі, а також на різних сервісних контрактах. У 1994 році корпорація розділяється на дві окремі компанії: Марріотт Інтернешнл і Хост Марріотт Корпорейшн. Перша з них займається виключно розвитком мережі готелів, скуповуючи повністю або частково інші готельні мережі. А друга — усім, що може принести дохід в областях, пов'язаних з додатковими послугами для гостей: наприклад, придбанням авіалінії, будівництвом спортивних і розважальних споруд.

    Marriott International продовжує набувати все нові і нові готельні мережі. Так, зокрема, належить 49 % акцій Ritz-Carlton Hotel Company[6], а також бренд Renaissance Group[7][8].

    Зараз готелі Марріотт працюють в 70 країнах світу, і корпорація щороку відкриває близько 200 нових готелів, освоюючи все нові регіони. На цей момент корпорація об'єднує 16 окремих брендів (Marriott Hotels Resorts, JW Marriott Hotels., The Ritz-Carlton Club, Marriott ExecuStay, Marriott Executive Apartments, Marriott Grand Residence Club) охоплюють практично всі ніші готельного бізнесу, пропонуючи як недороге житло для туристів і бізнесменів середньої руки, так і послуги фешенебельних готелів для вимогливої публіки.

    Керівництво компанією Марріотт Інтернешнл зараз здійснюють Білл Марріотт та Вільям Шоу.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б Єврейська національна й університетська бібліотека — 1892.
    2. Form 10-K — 2023.
    3. Standard & Poor's 500 Guide. The McGraw-Hill Companies, Inc. 2007. ISBN 0-07-147906-6. 
    4. а б OpenCorporates — 2010.
    5. а б https://news.marriott.com/news/2015/04/01/marriott-international-completes-acquisition-of-delta-hotels-and-resorts-becomes-the-largest-full-service-hotelier-in-canada
    6. McQuaid, Kevin L. (7 березня 1995). Marriott gets 49% of Ritz-Carlton. Baltimore Sun (амер.). Процитовано 27 лютого 2024. 
    7. Sanchez, Jesus (19 лютого 1997). Marriott to Buy Renaissance for $1 Billion. Los Angeles Times (амер.). Процитовано 27 лютого 2024. 
    8. McDowell, Edwin (19 лютого 1997). Marriott Aims Overseas With Acquisition. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 27 лютого 2024. 

    Посилання[ред. | ред. код]