OEM

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

OEM (англ. Original equipment manufacturer) — виробник комплектного обладнання (на відміну від виробників комплектуючих виробів), тобто збірного, що комплектується з окремих готових частин, вироблених іншими підприємствами. При цьому хто є розробником, конструктором, проектантом (англ. Designer) комплектуючих, що входять до кінцевого комплектного виробу, так і самого виробу, не є принциповим: ним може бути як власне OEM, так і стороння компанія[1].

Також OEM може як мати власну «марку», «бренд», так і не мати її, може як працювати безпосередньо на споживчий ринок, так і працювати на ринок промислової продукції — наприклад, бувши субконтрактором інших підприємств-контракторів, виготовляючи для них закінчені вироби.

Контрактне виробництво[ред. | ред. код]

В електронній промисловості орієнтованої на споживчий сектор, під OEM часто розуміють підприємства, які виконують за конструкторської документації стороннього замовника лише складання виробів, але не виконують власних проектно-конструкторських робіт (хоча потенційно можуть). При цьому OEM супроводжують уточнюючим словом «контракт», тим самим, вказуючи на форму економічних відносин двох суб'єктів підприємницької діяльності.

Споживчий ринок[ред. | ред. код]

На роздрібному ринку комп'ютерних комплектуючих і програмного забезпечення пострадянського простору абревіатура «OEM», в силу ряду причин, придбала своє особливе — маркетингове і побутове — значення, і закріпилася там у споживачів і продавців, ставши традиційною: в даному значенні це — версія продукту, товару, що поставляється виробником у мінімально необхідній комплектації і надходить в такому вигляді в роздрібну торгівлю.

При цьому продукт не орієнтований на кінцевого споживача і безпосередній виробник не забезпечує його підтримку — гарантійні зобов'язання (або їх відсутність) і їх обсяг на свій розсуд беруть (або не беруть) на себе роздрібні продавці. У випадку програмного забезпечення версії «OEM» і retail можуть істотно відрізнятися умовами ліцензійних угод. Так звані «OEM-товари» зазвичай поставляються без супроводжуючих матеріалів та додаткових компонентів, в упаковці без оформлення, гарантуючій лише їх безпечне транспортування.

За рахунок менших габаритів, мінімальній комплектації і знижених витрат виробника на маркетингові рішення «OEM-товари» будуть на 10-40 % дешевше, ніж продукти, призначені для роздрібної торгівлі (т. зв. Retail).

Тобто «OEM-версія» товару це фактично комплектуючі, що поставляються у вигляді, призначеному для промислових виробників (власне OEM), але продаються в роздрібній мережі.

У деяких країнах роздрібний продаж «OEM-товарів» — виробів, що призначені для OEM (тобто виробників, а не споживачів) — заборонений.

Автомобілебудування[ред. | ред. код]

В автомобілебудуванні OEM означає car-maker, тобто виробники автомобілів (наприклад, Toyota, Nissan, Hyundai, HP)[2]. Особливість автомобілебудування полягає в тому, що основні вузли та компоненти виробляють і постачають інші компанії, так звані постачальники 1 рівня.

З готових вузлів і компонентів ОЕМ збирає, зварює, забарвлює й отримує готовий автомобіль. При цьому основним розробником всіх деталей і вузлів є ОЕМ, він сам контролює якість, термін і кількість деталей і вузлів, що поставляються постачальниками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. General Info on Microsoft OEM COAs CDs Ect. Архів оригіналу за 30 вересня 2015. 
  2. Build your brand with HP.