Sailfish OS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sailfish OS
Розробник Jolla
Родина ОС Linux
Робочий стан активний
Вихідна модель відкрите програмне забезпечення
Початковий випуск 20 травня 2013
Останній випуск 4.0.1.48 (Koli) / 16 лютого 2021; 3 роки тому (2021-02-16)
Репозиторій
Цільовий ринок Мобільний
Платформи ARM, Intel Atom
Тип ядра Монолітне ядро Linux
Інтерфейс
користувача
графічний інтерфейс
Ліцензія GNU GPL, GNU LGPL
sailfishos.org

Sailfish OSопераційна система з відкритим початковим кодом (але закритим кодом інтерфейсу користувача) та використанням компонентів з відкритим кодом на базі ядра Linux, здебільшого направлена на смартфони. Розроблюється з 2012-го року компанією Jolla, заснованою колишніми співробітниками Nokia з метою розробки нових смартфонів, побудованих на базі Linux-платформи MeeGo, у співпраці з проектом Mer, і підтримкою Sailfish Alliance.

Платформа Sailfish примітна використанням графічного стека на базі Wayland і Qt5, а також наявністю прошарку для безшовного виконання застосунків, створених для платформи Android. Системні компоненти операційної системи Sailfish засновані на напрацюваннях проекту Mer (форк MeeGo) і Mer-дистрибутиву Nemo, які використовуються для взаємодії з обладнанням, контролю за енергоспоживанням, управління установкою застосунків, роботи з мультимедіа та персональною інформацією. Поверх системних компонентів Mer запускається інтерфейс користувача, побудований на базі Qt5 з використанням технологій QML і Qt Quick. Підтримуються стандартні API Qt Mobility. Для розробки користувацьких застосунків пропонується використовувати Qt Quick.

Особливістю інтерфейсу Sailfish є управління з активним використанням екранних жестів і задіяння вертикальної моделі розміщення контенту, що передбачає використання екранних жестів гортання для переходу від одного екрана до іншого (наприклад, можна "перегорнути" домашній екран і потрапити на екран зі списком застосунків або на екран з оглядом подій). Доступ до меню відкривається екранним жестом при неповному зрушенні вмісту вниз. Домашній екран виступає в ролі інтерфейсу для швидкого запуску і переходу між запущеними застосунками (відображається огляд запущених у цей час застосунків зі зведеною інформацією з активності в кожній з програм).

Посилання[ред. | ред. код]