Silent Hill (серія ігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Silent Hill
Жанр Survival horror
Розробник Японія Konami
Японія Team Silent
Велика Британія Creature Labs
США Hijinx Studios
Велика Британія Climax Studios
США Double Helix Games
Чехія Vatra Games
США WayForward Technologies
Швеція Gamefederation Studio
Польща Playsoft
Японія Kojima Productions
США Bad Robot Productions
Канада Behaviour Interactive
Польща Bloober Team
Республіка Китай NeoBards Entertainment
Велика Британія No Code
Видавець Konami
Konami Digital Entertainment
Annapurna Interactive
Платформи Microsoft Windows
PlayStation
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation 5
PlayStation Portable
PlayStation Vita
Xbox
Xbox 360
Game Boy Advance
iOS
Wii
Java
Java ME
Аркадні автомати
FOMA
Перша гра Silent Hill
31 січня 1999
Остання гра P.T. (демо-версія Silent Hills)
12 серпня 2014

Silent Hill (яп. サイレント ヒル сайренто хіру; укр. Сайлент-Гілл) — серія відеоігор в жанрі survival horror розроблена і видана Konami, та її дочірньою компанією Konami Digital Entertainment.

Перші чотири відеоігри в серії, Silent Hill, 2, 3 і 4: The Room, були розроблені внутрішньою групою під назвою Team Silent, співробітники з колишньої філії Konami Computer Entertainment Tokyo. Наступні шість ігор, Origins, Homecoming, Shattered Memories, Downpour, Book of Memories і P.T. (Демо Silent Hills), були розроблені іншими не пов'язаними групами. Всесвіт Silent Hill розширився, включивши в себе різноманітні друковані твори, два художні фільми та відеоігри спін-офи. Усього було продано понад 7 мільйонів копій ігор у всьому світі[1].

Дія більшості ігор серії відбувається у вигаданому місті Сайлент-Гілл. Ігри серії створювалися під сильним впливом літератури жахів, зокрема, жанру психологічного хоррору. Серед більш ранніх представників жанру survival horror вони виділяються яскравими багатоплановими сюжетами та похмурою, лячною атмосферою; персонажі серії Silent Hill — не герої бойовиків, а рядові обивателі[2].

Основна серія[ред. | ред. код]

Ігри серії за релізом
1999Silent Hill
2000
2001Silent Hill: Play Novel
Silent Hill 2
2002
2003Silent Hill 3
2004Silent Hill 4: The Room
2005
2006Silent Hill Mobile
2007Silent Hill: The Arcade
Silent Hill: Origins
Silent Hill: Orphan
Silent Hill: The Escape
2008Silent Hill: Orphan 2
Silent Hill: Homecoming
2009Silent Hill: Shattered Memories
2010Silent Hill: Orphan 3
2011
2012Silent Hill: Downpour
Silent Hill HD Collection
Silent Hill: Book of Memories
2013
2014P.T.
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024Silent Hill: The Short Message
TBASilent Hill 2 (римейк)
Silent Hill: Townfall
Silent Hill f

Silent Hill

  • Платформа: PlayStation
  • Рік виходу: 1999

На прохання своєї дочки Шеріл письменник Гаррі Мейсон попрямував на відпочинок у курортне містечко «Сайлент Хілл». Але на під'їзді до міста їх автомобіль потрапив у аварію. Коли Гаррі прокинувся, дочки поруч не було.

Перша частина гри свого часу справила велике враження на ігрову громадськість, одночасно показавши ігровому світу survival horror з новим підходом до жаху, зробивши гру цього жанру тривимірною (відомий у той час Resident Evil відрізняється відсутністю тривимірного оточення) та забезпечивши безліччю вражаючих елементів.

Silent Hill 2

Друга частина серії. Джеймс Сандерленд, головний герой гри, ось уже три роки як не може оговтатися від смерті дружини. Його дружина, Мері, померла від рідкісної та невиліковної хвороби. Але якось Джеймс отримує листа, що підписаний ім'ям покійної дружини. Вона пише, що чекає його в їх «особливому» місці в містечку Silent Hill, де вони колись проводили чимало часу. Лист викликає сум'яття і біль у Джеймса, він не може повірити, що його дружина жива. Щоб у всьому розібратися, він вирушає в «Сайлент Гілл».

Silent Hill 3

Життя сімнадцятирічної дівчини Гізер руйнується в одну мить. Щойно вона спокійно обідала в забігайлівці торгового центру, і ось навколо нависла темрява, в якій ховаються сонми чудовиськ, а ті рідкісні люди, яких вона зустрічає, не палають бажанням їй допомогти…

Silent Hill 4: The Room

Четверта частина серії похмурих екшен/адвенчур. Гра оповідає про Генрі Тауншенда, який бачить сни, що здаються йому дійсністю. Через деякий час він виявляє, що є замкненим у своїй квартирі: двері завішені ланцюгами, телефон не працює, вікна розбити неможливо, годинник зупинився, а телевізор показує лише перешкоди[3]. Через дивну дірку у ванній він вирушає в небезпечну подорож паралельними світами.

Silent Hill: Origins

Головний герой Тревіс Грейді (Travis Grady) — водій вантажівки з тяжким минулим. Проїжджаючи через «Сайлент Гілл» Тревіс стає свідком жахливої пожежі та виносить обгоріле тіло маленької дівчинки з охопленого вогнем будинку, при цьому втрачаючи свідомість. Тревіс приходить до тями, лежачи на лаві посеред «Сайлент Гілла». Намагаючись розібратися в тому, що відбувається навколо, він виявляється залучений до чиєїсь жахливої гри, де на кону — його життя.

Гра є передісторією першої Silent Hill, отже і всієї серії ігор. Гра розроблена студією Climax Studios.

Silent Hill: Homecoming

Silent Hill: Homecoming — шоста частина серії відеоігор Silent Hill, розроблена компанією Double Helix Games.

Протагоніст гри Алекс Шеферд (Alex Shepherd), учасник війни, повертається до рідного міста Шепердс-Глен (Shepherd's Glen), щоб відшукати зниклого молодшого брата. Удома Алекс знаходить матір, яка впала у кататонію. Пошуки родичів заводять головного героя в місто «Сайлент Гілл». Крок за кроком герой наближається до шокуючої розв'язки, де розкривається правда.

Silent Hill: Shattered Memories

Це «повне переосмислення» першої частини Silent Hill. Протагоністом як і раніше є Гаррі Мейсон, який шукає свою дочку, але все інше є зміненим повністю. Основним «помічником» у грі є мобільний телефон, який можна використовувати для дзвінків, фотографій, записок та іншого. Гра розроблена студією Climax Studios.

Silent Hill: Downpour

Головного героя гри, Мерфі Пендлтона, ув'язненого, на автобусі перевозять із однієї в'язниці до іншої. Дорогою автобус зазнає аварії, у результаті якої Мерфі потрапляє в місто Сайлент-Гілл. Гра розроблена студією Vatra Games.

Майбутні ігри серії[ред. | ред. код]

Silent Hill 2

Римейк однойменної гри 2001 року яка розробляється Bloober Team і буде видана Konami. Сюжет розповідає про Джеймса Сандерленда, який отримує від своєї загиблої дружини листа з проханням приїхати до міста Сайлент-Гілл, де вона начебто чекає на нього. Розробка проєкту розпочалася у 2019—2020 році після того, як Konami схвалила концепцію Bloober Team стосовно римейку. Крім співробітників студії до роботи над проєктом було залучено кілька розробників оригінальної гри, включно із композитором Акірою Ямаока. Гра розробляється на рушії Unreal Engine 5.

Silent Hill f

  • Платформи: TBA
  • Рік виходу: TBA

У жовтні 2022 року було анонсовано нову гру основної серії під назвою Silent Hill f. Розробкою займається студія NeoBards Entertainment спільно з дизайнером персонажів «kera» та продюсером Мотоі Окамото.[4] Події відбуватимуться в Японії в період Сьова.[5] Сюжет гри буде написаний письменником Ryukishi07, який відомий за серією візуальних романів «Коли вони плачуть».

Silent Hill: Townfall

  • Платформи: TBA
  • Рік виходу: TBA

Гра була анонсована в жовтні 2022 року, та розробляється студією No Code за видавництвом Annapurna Interactive.[6]

Інші ігри серії[ред. | ред. код]

Silent Hill: Play Novel

Гра є текстовим квестом, що повторює події першої частини гри і дає гравцю ширший огляд того, що відбувалося в грі. Гра провалилася в пробному прокаті в Японії і її не перекладали англійською.

Silent Hill: The Arcade

  • Платформа: Ігрові автомати
  • Рік виходу: 2007

Silent Hill HD Collection

  • Платформи: PS3, Xbox 360
  • Рік виходу: 2012

Перевидання Silent Hill 2 та Silent Hill 3 з поліпшеною графікою.

Silent Hill: Book of Memories

Головному герою приходить поштою дивна книга. Незабаром він виявляє, що вона здатна змінювати сьогодення і навіть минуле. І щоб побудувати собі ідеальне життя, головний герой вирушає в небезпечну пригоду. Вперше в серії, гравець може самостійно створити ім'я, стать і зовнішність свого персонажа.

P.T.

  • Платформа: PS4
  • Рік виходу: 2014

Демо-версія для скасованої гри Silent Hills, була випущена у PlayStation Store безкоштовно.

Silent Hill: The Short Message

Гра серії, яку не було анонсовано на презентації Konami у жовтні 2022 року, але вона отримала рейтинг в таких країнах Азії, як Корея та Республіка Китай та розроблялася для PS5. Гра має вигляд від першої особи, а за сюжетом дівчина на ім'я Аніта розшукує свою подругу Майю.[7] Офіційний анонс відбувся 1 лютого 2024 року на презентації Sony, того ж дня гра була випущена безкоштовно.[8]

Мобільні ігри[ред. | ред. код]

Silent Hill Mobile

  • Платформа: Мобільні телефони з підтримкою J2ME
  • Рік виходу: 2006

Silent Hill DX — це той же Play Novel, тільки з покроковою бойовою системою та доступний лише в Японії.

Silent Hill Orphan

  • Платформа: Мобільні телефони з підтримкою Java
  • Рік виходу: 2007

Гра являє собою квест від першої особи на мобільному телефоні. Сюжет обертається навколо сестри Алесси — Карен, яка тридцять років тому жила в притулку «Сайлент Гілла».

Розповідь у грі ведеться від імені трьох персонажів (Бен, Мун, Карен), які були у притулку під час нічної різанини та залишилися живими.

Місце дії всієї гри — притулок «Сайлент Гіллу», куди всі персонажі потрапили випадково.

Silent Hill: The Escape

  • Платформи: FOMA, iOS
  • Рік виходу: 2007

Silent Hill Orphan 2

  • Платформа: Мобільні телефони з підтримкою Java
  • Рік виходу: 2008

Silent Hill Orphan 3

  • Платформа: Мобільні телефони з підтримкою Java
  • Рік виходу: 2010

Скасовані ігри[ред. | ред. код]

Гра для Nintendo DS

WayForward Technologies, розробники Silent Hill: Book of Memories, працювали над грою серії для Nintendo DS у 2006 році. Був розроблений прототип на одну кімнату, в якому використовувались ассети (Assets) та головні персонажі з Silent Hill 2, перш ніж гра була скасована.[9]

Студія Renegade Kid хотіла видати свою гру для Nintendo DS — Dementium: The Ward, як спін-оф серії Silent Hill. Вона була відхилена Konami з різних причин, одна з яких — небажання довіряти невеликій компанії ліцензію на Silent Hill. Renegade Kid пізніше запропонувала модифіковану версію Dementium II, яка також була відхилена. Konami заявила, що не планувала випускати горрор-ігри на Nintendo DS в той час.[10]

Broken Covenant

До того як Climax Studios почали працювати над тим, що пізніше стане Silent Hill: Origins, вони подали Konami іншу ідею гри в 2006 році, яка повинна була стати ексклюзивом PlayStation 3. Події запропонованої гри відбувалися в Аризоні, а головним героєм мав стати отець Гектор Сантос з Ель-Пасо, штат Техас. Священник використовував воду для проведення «святих обрядів і ритуалів», що було важливим елементом геймплею. Пропозиція не отримала зеленого світла від Konami і була переосмислена, оригінальна назва Broken Covenant також була відхилена.[11]

The Box

Silicon Knights — розробник відеоігор, який постраждав фінансово після судової боротьби з Epic Games, оприлюднив проєкти, розробку яких компанія припинила в 2012 році. Одна з таких ігор називалася Silent Hill: The Box[12], яка пізніше стала відома просто як The Box, що могло бути кодовою назвою гри після того як угода про видавництво провалилася через фінансовий стан компанії.

Silent Hills

Silent Hills — це відеогра у жанрі горрор-виживання, яка розроблялася Kojima Productions для PlayStation 4.

Гра режисерів Хідео Коджіми та Гільєрмо дель Торо повинна була стати дев'ятою частиною основної серії Silent Hill.

Коджіма приєднався до проєкту у вересні 2012 року; гра була анонсована у серпні 2014 року через демо-версію P.T., скорочено від Playable Teaser. Визнана критиками демо-версія була випущена у PlayStation Store безкоштовно. P. T. показала причетність дель Торо та Нормана Рідуса.

Розробка гри була поставлена під сумнів через чутки, пов'язані з роботою Коджіми з завершенням Metal Gear Solid V: The Phantom Pain і його можливим відхід з Konami. У квітні 2015 року від дель Торо з'явилися повідомлення про те, що Silent Hills була скасована. Konami офіційно підтвердила скасування незабаром після цього, що було негативно сприйнято критиками і шанувальниками франшизи. Хідео Коджіма, Гільєрмо дель Торо і Норман Рідус зрештою об'єдналися для майбутньої Death Stranding.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

Основна стаття: Список персонажів серії Silent Hill

Фільми[ред. | ред. код]

Екранізація першої гри серії, «Сайлент Хілл», була випущена в 2006 році. Її адаптував і поставив французький кінорежисер, продюсер і сценарист Крістоф Ганс. Сам Ганс є великим шанувальником серії ігор Silent Hill. 2012 року була випущена друга екранізація під назвою «Сайлент Хілл 2», сценаристом і режисером якої став Майкл Бассетт, яка була заснована на Silent Hill 3. Крістоф Ганс висловив зацікавленість у зніманні третього фільму в інтерв'ю 2020 року.[13] У жовтні 2022 року було оголошено, що продовження першого фільму знаходиться на ранній стадії розробки під назвою «Повернення до Сайлент Хілл». Ганс повертається до режисури, а сам фільм оснований на історії гри Silent Hill 2.[14]

Рік випуску Назва Оригінальна назва Режисер
2006 Сайлент Хілл Silent Hill Крістоф Ганс
2012 Сайлент Хілл 2 Silent Hill: Revelation 3D Майкл Бассетт
TBA Повернення до Сайлент Хілл Return to Silent Hill Крістоф Ганс

Серіали[ред. | ред. код]

Silent Hill: Ascension

Інтерактивний серіал, знаний як Silent Hill Ascension, був анонсований у жовтні 2022 року та випущений 31 жовтня 2023 року на платформах Android, iOS та вебпереглядачах. Створений студіями Bad Robot Productions, Behavior Interactive, Genvid Technologies та DJ2 Entertainment. Продюсер Silent Hill — Мотоі Окамото, хотів розширити франшизу за межі титульного міста з наміром зробити її синонімом психологічного хоррору. Стефан Бугай розробив основну історію разом із Шенон Інґлз та її студією інтерактивного оповідання Martian Brothel, яка очолила команду авторів. Для створення інтерактивності були відзняті години відеоматеріалу, включно з альтернативними версіями основних сцен, які допускали різні результати та комбінації. Розповідь ведеться за допомогою участі глядачів на офіційному сайті та в мобільному додатку за тиждень до виходу епізоду.

Офіційні комікси[ред. | ред. код]

На додаток до ігор видавництво IDW Publishing за ліцензією Konami у 2004—2014 роках публікує серію коміксів по всесвіту Silent Hill. До їх створення доклали руку розробники ігрової серії:

  • Dying Inside (2004)
  • Three Bloody Tales: (2005)
  1. Among the Damned (2004)
  2. Paint It Black (2005)
  3. The Grinning Man (2005)
  • Dead/Alive (2006)
  • Hunger (2006)
  • Sinner's Reward (2008)
  • Past Life (2010)
  • Anne's Story (2014)

У 2006 році Konami випустила комікс Silent Hill: Cage of Cradle, а в 2007 Silent Hill: Double Under Dusk. Обидва комікси були написані Хіроюкі Оваку та проілюстровані Масахіро Іто.

У 2008 році разом із саундтреком до японського релізу Silent Hill: Origins було випущено короткий 6-сторінковий комікс Silent Hill: White Hunter, написаний та проілюстрований Масахіро Іто.

Книги[ред. | ред. код]

Всі книги офіційно видані тільки в Японії.

Путівник, що деталізує різні аспекти перших трьох ігор — символіку, ігрові ідеї, процес створення.

  • Drawing Block: Silent Hill 3 Program (2003; Альбом для малювання: Програма «Сайлент Гілл 3»).

Книга з артами по «Сайлент Гілл 3», випущена обмеженим тиражем. Продавалася комплектом з DVD Lost Memories і двома постерами. Назва запозичена у дитячого альбому Шеріл.

  • Silent Hill: The Novel (2006; Тихий Пагорб)

Новелізація першої гри серії від Садаму Ямасіта (Sadamu Yamashita). Вона розділена на три частини: Туман, Темрява та Кошмар.

  • Silent Hill 2: The Novel (2006)

Новелізація другої гри серії від Садаму Ямасіта (Sadamu Yamashita), включає ілюстрації Масахіро Іто.

  • Silent Hill 3: The Novel (2006)

Новелізація третьої гри серії від Садаму Ямасіта (Sadamu Yamashita), включає ілюстрації Масахіро Іто.

  • Silent Hill: The Novel (2006)

Новелізація фільму 2006 року, написана Полою Еджвуд, вийшла лише японською мовою.

  • Silent Hill: Revelation (2013)

Новелізація фільму 2012 року, випущено лише японською мовою.

Саундтреки[ред. | ред. код]

Автором музики для всіх ігор серії Silent Hill, крім останньої частини — Silent Hill: Downpour, — є Ямаока Акіра, який здобув широку популярність після гри Silent Hill 2. Саундтрек до цієї гри отримав титул не тільки найкращого саундтрека року, а й був визнаний одним із найкращих ігрових саундтреків за всю історію відеоігор взагалі. У кожній новій частині серії Акіра Ямаока додавав до музики для Silent Hill нові елементи. Крім численних OST'ів, до більшості ігор виходили також альбоми CST (Complete Soundtrack), рідше «Limited Edition», і зовсім рідко «Special Mini Soundtrack». Альбоми-OST виходили в спеціалізованому виданні Silent Hill Sounds Box у 2011 році[15], випущеному на 8 дисках, яке включало музику з 7 перших ігор серії, три треки із Silent Hill Arcade, а також бонусний диск «Extra music».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. KONAMI'S MONTH OF HORROR CONTINUES WITH THE RELEASE OF SILENT HILL HD COLLECTION (англійською) . konami.com. Mar 20 2012. Архів оригіналу за 31 травня 2012. Процитовано 26 березня 2012.
  2. Travis Fahs. IGN Presents the History of Survival Horror. IGN (англійською) . Архів оригіналу за 31 липня 2013. Процитовано 20 серпня 2011.
  3. Henry: Five days ago…That's when I first had the nightmare. I haven't been able to get out of my room since then. The phone doesn't work, the TV doesn't work…I can't even get anybody to hear me when I yell… (Silent Hill 4: The Room, Konami, 2004.)
  4. McWhertor, Michael (19 жовтня 2022). The new game Silent Hill f will bring the series to Japan. Polygon (амер.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  5. Andy Chalk published (19 жовтня 2022). Silent Hill F is 'a completely new story set in 1960s Japan'. PC Gamer (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  6. Valentine, Rebekah (19 жовтня 2022). Silent Hill: Townfall Invites Annapurna, NoCode to Shape the World of Silent Hill. IGN (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  7. D'Angelo, William (1 січня 2023). Silent Hill: The Short Message Rated for PS5. VGChartz (амер.). Процитовано 4 січня 2023.
  8. Bailey, Kat (31 січня 2024). Silent Hill: The Short Message Releasing Today Following Official Reveal - State of Play 2024. IGN (англ.). Процитовано 31 січня 2024.
  9. Matulef, Jeffrey (12 жовтня 2013). WayForward shows off its cancelled Silent Hill DS game. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 березня 2019.
  10. Campbell, Evan (27 квітня 2015). Dementium: The Ward Was Pitched to Konami as a Silent Hill DS Game. IGN (амер.). Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 березня 2019.
  11. Footage Gives A Look At Unreleased Silent Hill Game Made For PlayStation 3. Siliconera. 13 вересня 2016. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 2 березня 2019.
  12. News: Cancelled Silicon Knights games detailed - ComputerAndVideoGames.com. web.archive.org. 14 грудня 2012. Архів оригіналу за 14 грудня 2012. Процитовано 2 березня 2019.
  13. New Silent Hill Movie Announced. GAMING (англ.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  14. Zaidi, Salman Haider (19 жовтня 2022). Report: Silent Hill 2 Remake, "Return to Silent Hill" Movie & Silent Hill: Ascension to Be Announced in Silent Hill Transmission. MP1st (амер.). Процитовано 24 жовтня 2022.
  15. Silent Hill Sounds Box. Silent Hill Lost Memories. 16.03.2011. Архів оригіналу за 12.02.2011. Процитовано 27.07.2012.

Посилання[ред. | ред. код]