Єльська Ганна Валентинівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганна Валентинівна Єльська
Ганна Єльська
Ганна Єльська
Ганна Єльська
Народилася 15 жовтня 1940(1940-10-15) (83 роки)
Сталіно, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність біолог
Alma mater Донецький національний мед.університет ім. М. Горького
Галузь молекулярна біологія та біосенсорика
Заклад Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
Посада директор ІМБГ НАН України[1]
Вчене звання професор, академік НАН України
Науковий ступінь доктор біологічних наук
Відомі учні Негруцький Борис Сергійович
Членство АН України
У шлюбі з Ладохін Сергій Васильович
Діти Ладохін Олексій Сергійович
Нагороди
Орден княгині Ольги І ступеня
Орден княгині Ольги І ступеня
Орден княгині Ольги ІІ ступеня
Орден княгині Ольги ІІ ступеня
Орден княгині Ольги ІІІ ступеня
Орден княгині Ольги ІІІ ступеня
Золота медаль імені В. І. Вернадського НАН України
Золота медаль імені В. І. Вернадського НАН України
Державна премія УРСР у галузі науки і техніки — 1986Грамота Президії Верховної Ради УРСРПочесна грамота Верховної Ради УкраїниВідмінник освіти УкраїниЗаслужений діяч науки і техніки України
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Особ. сторінка imbg.org.ua/uk/dept/translation/

CMNS: Єльська Ганна Валентинівна у Вікісховищі

Ганна Валентинівна Єльська (нар. 15 жовтня 1940(19401015)) — український вчений у галузі молекулярної біології та біосенсорики, академік НАН України, директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (2006—2019 рр.), завідувач відділу механізмів трансляції генетичної інформації Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

Освіта[ред. | ред. код]

Закінчила з відзнакою Донецький медичний інститут (1963). Навчалася в аспірантурі відділу нуклеїнових кислот Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна АН УРСР (1965—1968), де достроково захистила кандидатську дисертацію. Вчений ступінь: доктор біологічних наук, 1975. Вчене звання: професор, 1986, академік НАН України, 1992.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

  • Механізми біосинтезу білків та його регуляція у вищих еукаріот.
  • Розробка новітніх аналітичних систем (біо- та хемосенсорів) на основі різноманітних електрохімічних перетворювачів і біологічного матеріалу або біоміміків синтетичного походження.

Наукові інтереси сконцентровані головним чином на фундаментальних проблемах експресії геному на рівні трансляції та молекулярних механізмах, що визначають ефективність та точність біосинтезу білків у вищих організмів.

Разом з професором Мацукою Г. Х. відкрито явище так званої «функціональної адаптації» тРНК до синтезу специфічних білків як один з важливих регуляторних факторів. В роботах групи професора Г. В. Єльської було вперше продемонстровано унікальну структурну та функціональну особливості апарату трансляції вищих еукаріот, що забезпечують компартменталізацію цього процесу в еукаріотичній клітині. Одним з проявів такої компартменталізації є канелювання тРНК в процесі елонгації поліпептидного ланцюгу, що є предметом сучасних досліджень.

Активність в галузі прикладних досліджень спрямована на розвиток теоретичних та технологічних засад створення нових аналітичних систем — біо- та хемосенсорів на основі електрохімічних перетворювачів та селективних біологічних елементів або біоміміків. Найвагоміші результати отримано при створенні ферментних сенсорів для потреб медицини, екологічного моніторингу, біотехнології та харчовоі промисловості. З цього напрямку за останні десятиріччя отримано чимало міжнародних грантів та налагоджено широке співробітництво з французькими, німецькими, англійськими та іспанськими лабораторіями зі світовим визнанням.

Членство у наукових об'єднаннях[ред. | ред. код]

Членство в редакційний колегіях[ред. | ред. код]

Членство в редакційних радах наукових журналів[ред. | ред. код]

Цитування наукових праць[ред. | ред. код]

Має одні з найвищих наукометричних показників серед усіх науковців України[2], зокрема станом на кінець 2020 року має індекс Гірша 40 у Scopus (206 документів, 4764 цитувань)[3] і 47 у Google Scholar (7334 цитування)[4].

Відзнаки[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Дружина фахівця у галузі металургії Сергія Ладохіна та мати біолога Олексія Ладохіна[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 17 грудня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Топ 100 науковців України за даними Scopus 16.07.2015 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 червня 2016. Процитовано 10 лютого 2017.
  3. Scopus — Author details — El'skaya, Anna V.[недоступне посилання з листопадаа 2019]
  4. Google Scholar — Ganna Elska. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 10 лютого 2017.
  5. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 269/2015 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня науки». Архів оригіналу за 10 січня 2018. Процитовано 16 листопада 2016.
  6. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №92/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України. Архів оригіналу за 9 березня 2021. Процитовано 9 березня 2021.
  7. Д. М. Говорун. Єльська Ганна Валентинівна // Енциклопедія сучасної України: електронна версія [вебсайт] / гол. редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2016. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=17683 [Архівовано 17 травня 2021 у Wayback Machine.] (дата звернення: 16.05.2021)

Посилання[ред. | ред. код]