Адміттанс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Електричний адміттанс (фр. Admittance від лат. Admittere пропускати, впускати) — комплексна провідність двополюсника для гармонійного сигналу.

В електротехніці адміттанс або повна провідність - це міра того, наскільки легко коло або пристрій проводять електричний струм. Він визначається як зворотний опір імпедансу.

Стандартне позначення адміттанса в формулах — Y або y, розмірність — dim Y = L−2 M−1 T3 I2 ,одиниця виміру в SI — сименс. Скорочені позначення — См, міжнародне — S,

синонімічна одиниця - mho (зворотне значення одного ома), і її символ - ℧ (омега Ω вгорі ). Олівер Гевісайд придумав термін адміттанс в грудні 1887 р.[1]

Математичний зміст[ред. | ред. код]

Під повною провідністю розуміють величину, обернену імпедансу (повному опору):

,

де Y - адміттанс, виміряний в сименсах;

Z — імпеданс вимірюваний в омах;

G — дійсна складова повної провідрості (соnductance);

B — уявна складова повної провідності (susceptance).

Адміттанс,так само як й імпеданс - це комплексне число, складене з реальної частини (провідність, G ) та з уявної частини (сприйняття, B ), таким чином:

дійсна і уявна складові адміттанса пов'язані зі складовими імпеданса наступним відношенням:

 ; ,

де R і X — активна і реактивна складові імпеданса

Модуль адміттанса дорівнює:

.

Фізичний зміст[ред. | ред. код]

Еквівалентну схему пасивного лінійного двополюсника в колі змінного струму можна подати у вигляді двох паралельно з'єднаних елементів — ідеального резистора з активним опором і ідеального (лінійного і без втрат енергії) реактивного елемента (конденсатора або котушки індуктивності). За такого еквівалентного заміщення активна провідність резистора буде відповідати дійсній складовій комплексної провідності, а реактивна провідність котушки або конденсатора — уявній складовій.

Закон Ома за використання комплексної провідності записують у вигляді:

або

де I — сила струму; IA і IR — активна і реактивна складові струму; U — напруга на ділянці кола.

Опір - це властивість провідника створювати перешкоди проходженню чи міра протидії провідника проходженю постійного струму, тоді як імпеданс враховує не тільки опір, але й динамічні ефекти (відомі як реактивність). Крім того, адміттанс - це не тільки міра легкості, з якою може протікати постійний струм, але й динамічні ефекти сприйняття матеріалу до поляризації:


  • - адміттанс, виміряний в сименсах.
  • - провідність, виміряна в сименсах.
  • - це сприйнятливість, виміряна в сименсах.

Динамічні ефекти сприйнятливості матеріалу співвідносять з універсальною діелектричною реакціією, законом про потужність, що визначає частоту адмітансу системи з частотою в умовах змінного струму

Вимірювання[ред. | ред. код]

Для вимірювання адміттанса застосовують вимірювачі імітанса, вимірювачі добротності, аналізатори імпеданса, при цьому вимірювання проводять непрямим методом, а в діапазоні НВЧ також використовують вимірювальні лінії і вимірювачі повних опорів також непрямим методом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ushida, Jun; Tokushima, Masatoshi; Shirane, Masayuki; Gomyo, Akiko; Yamada, Hirohito (2003). Immittance matching for multidimensional open-system photonic crystals. Physical Review B. 68 (15). arXiv:cond-mat/0306260. Bibcode:2003PhRvB..68o5115U. doi:10.1103/PhysRevB.68.155115.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]