Баден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баден
ПрапорГерб
Дата створення / заснування 1112
Країна  Німеччина
Адміністративна одиниця Баден-Вюртемберг
Мапа розташування
Мапа
CMNS: Баден у Вікісховищі

Координати: 49° пн. ш. 8° сх. д. / 49° пн. ш. 8° сх. д. / 49; 8

Ба́ден (нім. Baden) — історичний регіон на південному заході Німеччини, у складі Баден-Вюртембергу. Колишнє маркграфство (1121—1803), курфюрство (1803—1806), велике герцогство (1806—1918), республіка (1918—1933), намісництво (1933—1945) і земля (1945—1952). Головні міста — Баден-Баден, Карлсруе.

Історично обіймав обидва береги Верхнього Рейну, але після наполеонівських воєн термін застосовують лише для терену на схід від Рейну.

Історія[ред. | ред. код]

Маркграфи Бадену походили з дому Церінгенів [1] Баден названий на честь резиденції маркграфів, замку Гогенбаден у Баден-Бадені. Герман II Баденський[en] вперше здобув титул маркграфа Бадена в 1112 році. Єдине маркграфство Баден[en] існувало з цього часу до 1535 року, коли воно було розділене на два маркграфства Баден-Дурлах і Баден-Баден[en]. Після руйнівної пожежі в Баден-Бадені в 1689 році столиця була перенесена в Раштат.

1771 року Баден-Дурлахське і Баден-Баденське маркграфства знову об'єдналися в одну державу під проводом маркграфа Карла-Фрідріха. 1803 року він добився для неї статусу курфюрства[en] у складі Священної Римської імперії.

Після ліквідації Священної Римської імперії в 1806 році Баденське курфюрство було перетворене на Велике герцогство Баден. 1871 року воно увійшло до складу Німецької імперії на правах автономної держави.

1918 року, з проголошенням Веймарської республіки, монархію у Великому герцогстві Баденському було скасовано. Замість герцогства постала автономна Баденська Республіка, що перебувала у складі демократичної Німеччини.

1933 року Баденську республіку перетворили на Гау Баден Третього Рейху.

1945 року територія Бадену була окупована французько-американськими військами. Французи зайняли терени Південного Бадену, а американці — землю Вюртемберг-Баден.

1952 року Південний Баден і Вюртемберг-Баден були об'єднані у Баден-Вюртемберг у складі Федеративної Республіки Німеччина.

Географія[ред. | ред. код]

Баден розташований на південному заході Німеччини, більшість великих міст розташовані на Верхньорейнській рівнині. Область Баден, обмежена Боденським озером на півдні та річкою Рейн на півдні та заході, простягається від Лінцгау[en], Лерраха та Фрайбурга до Карлсруе, а потім до Мангайма, що веде до річок Майн і Таубер[en].

На заході лежить французький історичний регіон Ельзас, на півдні Швейцарія, Пфальц на північному заході, Гессен на півночі та частина Баварії на північному сході. Його східна межа з регіоном Вюртемберг проходить від Крайхгау через Шварцвальд, а від деяких частин Шварцвальду до Рейну відстані досягають 18 км у так званому «Веспентайле» поблизу Гаггенау.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Baden, historical state, Germany. Encyclopedia Britannica. Архів оригіналу за 26 липня 2008. Процитовано 9 травня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Баден