Бенінська бронза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенінська бронза

Країна  Нігерія
Розташування Бенін-Сіті
Тип скульптурна групаd
Матеріал Сплави міді
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Латунна пластина з Нігерії в колекції Британського музею
Дві типові пластини: ліва зображує воїна, обабіч якого — два щитоносця.

Бенінська бронза — колекція з більш ніж 1000 латунних пластин[1] із зображеннями з палацу правителя Бенінської держави. Назва подвійно неточна — не лише через матеріал, але й тому, що кордони середньовічного королівства не збігалися з межами сучасних держав, і палац знаходився на території сучасної Нігерії, а не сусіднього Беніну.

У 1897 пластини були захоплені британськими військами під час бенінської каральної експедиції й передані в Форин-офіс[2]. Близько 200 предметів згодом були передані в Британський музей[3], решта розійшлися по приватних колекціях. У Британському музеї пластини виставлені в залі 25 Африканського крила[2]. Чимало цих виробів потрапило до Німеччини Етнологічний музей (Берлін)[en] та США[4].

«Бронзові» (власне латунні) вироби зображують низку сцен, у тому числі зображення тварин, риб, людей та сцени придворного життя. Зображення відлито попарно, хоча кожний виріб виготовлявся індивідуально. Фахівці вважають, що спочатку ці латунні прикраси були прилаштовані до стін і стовпів палацу, при цьому деякі з них служили як настанови з придворного протоколу для прибулих до двору.

Бронзові вироби з Нігерії збудили в Європі великий інтерес до африканської культури. На думку істориків, бенінські пластини були відлиті в 13-16 століттях.

Нігерія, на території якої перебувала значна частина бенінської держави, в 1950-1970-ті викупила у Британського музею близько 50 предметів та виступає за повернення інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість пластин не точна (Dohlvik, 2006: p. 7). Більшість джерел подають цифру 1000 або декілька тисяч. За Джозефом Невадомським, цих виробів було від 3 000 до 5 000 (Nevadomsky, 2005: p. 66).
  2. а б Benin plaque: the oba with Europeans. The British Museum. Архів оригіналу за 6 липня 2010. Процитовано 18 липня 2010.
  3. Greenfield, 2007: p. 124.
  4. Benin Diplomatic Handbook, p. 23.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]