Борис Лушняк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борис Люшняк
англ. Boris D. Lushniak
Народився 1961
Чикаго, Іллінойс, США
Країна  США
Діяльність офіцер, хірург
Відомий завдяки Influenza A virusd
Alma mater Північно-Західний університет, Гарвардський університет, Feinberg School of Medicined, Harvard T.H. Chan School of Public Healthd і St. Ignatius College Prepd
Членство УЛТПА
Посада Генеральний хірург США
Військове звання адмірал

Борис Люшняк (англ. Boris D. Lushniak; нар. 1961) — контр-адмірал Служби охорони здоров'я США, Заступник (деякий час в.о.) Головного лікаря ("Генерального хірурга") США[джерело?], у відставці з 12.2015 р. Українського походження.

Один з провідних фахівців світу з вірусу H1N1. У травні 2008 року Борис Люшняк, керівник групи з підготовки до пандемії у США (ця група займається боротьбою з поширенням масових епідемій) доповідав, що людство напередодні всесвітньої епідемії H1N1. Було навіть прораховано скільки може померти людей на всій планеті від цієї недуги — понад 250 тис.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Чикаго в сім'ї післявоєнних еміґрантів з України, початкову освіту отримав в українських школах. Закінчив університет «Нордвестерн» у Чикаго, Гарвардський університет (магістр), університет у Цинцинаті (резидентура з дерматології). Має ліцензію від Американської колеґії родинної практики, Американської колегії профілактичної медицини (професійних захворювань) і Американської колеґії дерматології. Борис Люшняк — член низки наукових товариств Америки і світу, зокрема — член Українського Лікарського Товариства Північної Америки. Член Української Скаутської Організації Пласт.

Співпрацює з НТШ-Америка (доповідь 3.05.2008 у Нью-Йорку). Одружений, має двох дочок.

Джерела[ред. | ред. код]