Ілько Борщак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілько Борщак
Ім'я при народженні Ілля Лейб-Гершович Баршак
Псевдо Ілько Борщак, Борчак, Іван Богун
Народився 31 липня 1894(1894-07-31)
Бєльці
Помер 11 жовтня 1959(1959-10-11) (65 років)
Париж
Громадянство Російська імперія Українська Держава УНРФранція Франція
Національність Українець єврейського походження
Місце проживання Бєльці - Нагартав - Херсон - Київ - Одеса - Київ - Париж
Діяльність дипломат, педагог, науковець
Галузь історія[1] і філологія[1]
Відомий завдяки політичний діяч, історичний публіцист, журналіст
Alma mater Перша херсонська чоловіча гімназія і Санкт-Петербурзький державний політехнічний університет Петра Великого
Знання мов їдиш, українська, латиська, німецька, французька і російська
Військове звання юнкер
Конфесія юдей, з 18-ти років — православний

Ілля Костянтинович Борщак (справжнє — Ілля Лейб-Гершович Баршак, з 1920 р. підписувався як Ілько Борщак; 19 (31) липня 1894(18940731), Бєльці  — 11 жовтня 1959, Париж, Франція) — український політичний діяч, історичний публіцист і журналіст єврейського походження.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в єврейському містечку Бєльці (Бессарабської губернії Російська імперія, нині Республіка Молдова) в родині вчителя початкових класів Лейб-Герша (Лева) Міхелева (Михайловича) Баршака та Паї-Двайри (Дори) Лейбівни (Львівни) Троцької. Згідно з записом, який виявив Вадим Ададуров, Іллю обрізали на 8 день після народження. У віці чотирьох років батьки перевезли його до Херсонської губернії в єврейську колонію Нагартав, де Лейб Баршак отримав посаду вчителя початкової школи, в якій пропрацював до початку 1920-х років.

7 червня 1913 р. із золотою медаллю закінчив Першу Херсонську чоловічу гімназію. За два місяці до цього, 7 квітня, охрещений у Херсонському Успенському соборі й на честь свого хресного батька — директора Херсонської гімназії Костянтина Тюльпанова — був наречений Костянтиновичем[2].

Ілько Борщак в студентські роки

Після вступу 1 вересня 1913 р. до Імператорського Санкт-Петербурзького політехнічного інституту (кораблебудівне відділення) 8 жовтня того року через невнесення оплати його відрахували з цього закладу. Протягом 1914—1918 рр. вивчав право у імператорських Київському та Новоросійському університетах. У 1918 р. атестований як юрист 2-го ступеня (відповідник сьогоднішньої кваліфікації бакалавр). Історію вивчав як факультатив, відмінно оволодів французькою та німецькою мовами, латину вивчав лише у класичній гімназії.

В оповідях про своє життя вигадав сюжети про своє народження в православній вірі в Херсоні 1891 чи 1892 рр., вступ до університету в 1909 рр., підготовку до магістерського ступеня на кафедрі міжнародного права Новоросійського університету, наукове відрядження 1914 р. до Європи, затримання німцями і повернення до Росії через Норвегію, перебування на фронті з вересня 1914 до лютого 1918 рр., два поранення, нагородження хрестом св. Георгія, офіцерське звання. Звільнений у червні 1917 р. з університету, з 8 липня 1917 р. навчався в одеському Сергіївському артилерійському училищі (11-й курс, який було розформовано більшовиками у лютому 1918 р.) Не воював жодного дня на фронті[3].

У червні 1918 року Баршак перебрався до Києва в період існування Української держави, яку очолював гетьман Петро Скоропадський. Згодом влаштувався клерком при директорі департаменту МЗС УНР Української Народної Республіки Андрієві Яковлеві[4]. У січні 1919 року за сприяння С. Шелухіна призначений до складу місії УНР до США. У березні 1919 р. дістається Копенгагену. З травня 1919 р. — дипломат без призначення. Подорожує Віднем, Римом, Бухарестом. На початку 1920 р. прибуває до Парижа[5], пізніше виконує обов'язки помічника секретаря при українській делегації на Паризькій мирній конференції 1919—1920 років.

У Парижі залишився на решту життя й поринув в архівні та бібліотечні пошуки у різних містах Франції, Лондоні, Відні, Лейдені, Упсалі, Стокгольмі та інших містах Європи. Цікавився історією, культурою, дипломатією України суспільно-політичними рухами різних періодів в контексті зв'язків з Європою. У листі до М. Шумицького від 15 вересня 1923 року Симон Петлюра зазначив, що Борщак є приятелем Галіпа, разом з тим підкреслював, що «його історичні праці, оперті на українські дані французьких архівів, показують, що він часу не марнує і цій галузі робить корисне діло».

Зі зростанням популярності своїх історичних розвідок, Борщак почав надавати їм дедалі публіцистичнішої та белетристичної форми, відступаючи від наукових принципів роботи над документами — змінював окремі слова, речення, цифри й дати. Деякі з посилань в його публікаціях не відповідали дійсності, а деякі з оприлюднених ним документів взагалі були «зконструйовані»[6].

За припущенням деяких дослідників Борщак з власної ініціативи зав'язав співробітництво з представниками уряду УСРР і, можливо, радянських спецслужб. Створив «дійовий комітет», від імені якого вів перемовини з Християном Раковським. У 1923—1932 роках — співзасновник радянофільського Союзу українських громадян у Франції (СУГУФ), його генеральний секретар[7], керівник гуртка українознавства та видавець тижневика СУГУФ — «Українські вісті» (1926—1929); член Ліги української культури (1923), організатор Товариства друзів українського кіно (1926—1927). На думку Віктора Савченка Ілько Борщак був насамперед антагоністом Симона Петлюри, проти якого активно виступав на сторінках «Українських вістей», а сам тижневик видавали за гроші СРСР. Схожу думку висловлює у своїй праці «Переставляючи слова у століттях» історик Вадим Ададуров.

Ілько Борщак у цей період друкував свої праці також і в журналах радянської України, зустрічався в Парижі з її культурними діячами (М. Бойчуком, В. Седляром, А. Тараном, М. Хвильовим та іншими).

Водночас пробільшовицька діяльність Борщака викликала занепокоєння французької поліції і його кілька разів висилали з країни, тоді як захист та підтримка з боку впливового історика Рене Мартеля[8] дозволяла щораз повертатися до столиці Франції. Після повернення Борщака до Парижа куратори з Москви позбавили його контролю над «Українськими вістями», керівником яких став Олександр Севрюк. Після цього Борщак згорнув публічну активність як радянофіл, знову зосередившись на історичній публіцистиці[6].

З 1931 року Борщак активно поширював чутки про наміри започаткувати викладання української мови та українознавства в Сорбонні, однак лише 1938 року його задум реалізували в Національній школі живих східних мов у Парижі (1938—1957), де він отримав постійну роботу як засновник кафедри українознавства. Видав у Франції перший підручник української мови (1946).

Під час Другої світової війни в роки гітлерівської окупації Франції Борщака ув'язнили за участь у русі опору (1940—1943). У зловісній в'язниці «Santé» він провів вісім місяців до звільнення у квітні 1941 року — німці планували зробити його ректором Київського університету, який так і не відкрили під час окупації Києва. Постійно перебував під пильним наглядом гестапо, переховувався. Після арешту в лютому 1943 року (як співробітника преси руху опору, організатора української антинімецької організації) та наступного звільнення перейшов на нелегальне становище. Після закінчення війни зробив спробу повернутися в Україну, отримав радянське громадянство й паспорт. Утім, тривожні вісті з України про продовження терору врятували його від цього кроку і він відмовився від громадянства і повернення на батьківщину.

Від 1949 року — директор Архіву української еміграції у Франції, видавець наукового журналу «Україна» (19431953). Завдяки зусиллям І. Л. Борщака в Парижі в 1947 р. було опубліковано «Кобзар» Тараса Шевченка. Передмову і примітки до нього написав сам Борщак. Загалом перу дослідника належить понад 400 праць, серед найбільш відомих книги про Мазепу, Орлика, «Наполеон і Україна» тощо.

Навесні 1958 року Борщака розбив параліч та відняло мову. 11 жовтня 1959 року Ілько Борщак помер. Незадовго до смерті він передав свій особистий і науковий архів до Архіву української еміграції, який зберігають при Інституті східних мов і цивілізацій у Сорбонському університеті. Дещо повернули до наукових установ в Україні.

Твори[ред. | ред. код]

Спадщина Борщака налічує близько 400 наукових та публіцистичних праць написаних українською і французькою мовами, серед яких виділяються фундаментальні дослідження таких тем: козаччина XVII століття, Мазепа і мазепинці, епоха Наполеона, суспільно-політичний рух у Східній Україні, історія української дипломатії, культури. І все це у специфічному французько-українському контексті. Серед них:

  • Франція й Україна. Козаки Б. Хмельницького під Дюнкирхеном // Українська трибуна. — № 5. — Варшава, 1922.
  • Ідея Соборної України в Європі в минулому. По невиданих документах і стародавніх працях. — Париж, 1923.
  • Україна і французька дипломатія XVIII ст. // Нова Україна. — № 3. — Прага, 1923.
  • Верженн і Україна // Нова Україна. — № 12. — Прага, 1923.
  • Пилип Орлик. Вивід прав України. З рукопису родинного архіву Дентевілів у Франції // Стара Україна. — Львів, 1924. — № 9–10.
  • Гетьман Пилип Орлик і Франція. — Львів, 1924.
  • Вольтер і Україна. За невиданими документами // Україна. — Київ, 1926. — Кн. 1.
  • Le Paix ukrainienne de Brest-Litovsk (Український мир у Брест-Литовському) // Le Monde Slave. — Paris, 1929. № 4-8.
  • La vie de Mazeppa. — Paris, 1931.
  • Великий мазепинець Григор Орлик, генерал-поручник Людовика XV.  — Львів, 1932, — Київ, 1996.
  • Мазепа — людина і історичний діяч// ЗНТШ.  — Львів, 1932.  — Т. 152, вип. 1.
  • Іван Мазепа. Життя і пориви великого гетьмана". — Львів, 1933.
  • L'Ukraine dans la littérature de l'Europe occidentale// Le Monde Slave. — Paris, 1933.  — Т. 3–4.  — 1934.  — Т. 1–2.  — 1935.  — Т. 1.
  • Наполеон і Україна. — Львів, 1937.
  • Карпатська Україна у міжнародній грі. — Львів, 1938.
  • Войнаровський;— сестрінок гетьмана Івана Мазепи, друг Аврори Кеніґсмарк і сибірський в'язень. — Львів, 1939.
  • Hryhor Orlyk, France's Cossack General. — Toronto, 1956.
  • Слідами гетьмана К. Розумовського у Франції.  — Париж, 1957.
  • І.Мазепа. Життя й пориви великого гетьмана.  — Київ, 1991.
  • Мазепа. Орлик. Войнаровський: Історичне есе.  — Київ, 1991.

Ілько Борщак також досліджував творчість французького поета українського походження Віктора Гриценка.

Література[ред. | ред. код]

  • Ададуров В. «Переставляючи слова у століттях»: інтелектуальна біографія Ілька Борщака. - Львів: Видавництво УКУ, 2023. - 540 с.
  • Ададуров В. Лабіринти ідентичності одного українського інтелектуала: Ілля Баршак перед Ільком Борщаком // Український історичний журнал. — К., 2020. — № 6. — С. 139 — 168 [Архівовано 10 березня 2022 у Wayback Machine.].
  • Ададуров В. Народження одного історичного міту: проблема «Наполеон і Україна» у висвітленні Ілька Борщака [Архівовано 30 листопада 2016 у Wayback Machine.] // Україна Модерна. — К.—Львів, 2005. — № 9. — С. 212—236
  • Білокінь С. Післямова // Борщак І., Мартель Р. І. Мазепа. Життя й пориви великого гетьмана. — К., 1991
  • Дашкевич Я. Передмова. // Борщак І. Мазепа. Орлик. Войнаровський: Історичне есе. — К., 1991
  • Дашкевич Я. Борщак — історик, що з тіні виходить // Ратуша. — 1992. — 20 жовт.
  • Дашкевич Я. Р. Ілько Борщак і його вклад в історіографію України //Вісник Київського університету. — 1990. — Вип. 32.
  • [[https://web.archive.org/web/20060827163820/http://history.franko.lviv.ua/Ib.htm Архівовано 27 серпня 2006 у Wayback Machine.] Довідник з історії України].
  • Юсип Д. «…І час каміння збирати» // Дзвін. — 1994. — № 7.
  • Сарбей В. Хто він — Ілько Борщак // Історичний календар'99. — 1998.
  • Голобородько Я. Ю. Південний ареал. Консорціум літературної Таврії. Роман-монографія. — К.: Факт, 2007. — С. 369.
  • Матвіїшин В. Науково-публіцистична діяльність Ілька Борщака у Франції // Український літературний європеїзм. — К.: ВЦ «Академія», 2009. — С. 244—253.
  • Українська діаспора: літературні постаті, твори, біобібліографічні відомості / Упорядк. В. А. Просалової. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2012. — 516 с.
  • Гузенко Ю. І. Визначні постаті краю. Ілько Борщак (1892—1959) // Миколаївщина: літопис історичних подій. — Миколаїв, 2002.
  • Шкварець В. П. Борщак Ілько // Корифеї української науки: Нариси про видатних діячів науки і техніки. До 135-ї річниці створення Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова. — Миколаїв, 2000.
  • Шкварець В. П. Ілько Борщак // Історія. Етнографія. Культура. Нові дослідження. IV Миколаївська обласна наукова краєзнавча конференція «Наукові дослідження з усіх сфер і галузей України в контексті історичних проблем». Березень — квітень 2002 р. — Миколаїв, 2002.
  • Шкварець В. П. Ілля Борщак. Життя, діяльність, творчість. Монографічне дослідження. З додатком праць І. Борщака. — Миколаїв: Вид-во ТОВ ВіД; МДГУ ім. П. Могили, 2002. — 136 с.; 16 с. іл.
  • Праці Григорія Кураса, спогади і матеріали про українського історика. Видавець Лозовий В. М. Чернігів — 2010 р.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France Record #11096964b // BnF catalogue généralParis: BnF.
  2. Згідно з виявленим Вадимом Ададуровим метричним записом про хрещення; див.: Ададуров, Вадим. Лабіринти ідентичності одного українського інтелектуала: Ілля Баршак перед Ільком Борщаком… — С. 142—151. http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EJRN&P21DBN=EJRN&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=JUU_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=I=&S21COLORTERMS=0&S21STR=journal (Українською) . Інститут історії НАН України. Архів оригіналу за 10 березня 2022. Процитовано 19 лютого 2021 року.
  3. Ададуров, Вадим. Лабіринти ідентичності одного українського інтелектуала: Ілля Баршак перед Ільком Борщаком… — С. 152 - 163. http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EJRN&P21DBN=EJRN&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=JUU_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=I=&S21COLORTERMS=0&S21STR=journal (українською) . Інститут історії НАН України. Архів оригіналу за 10 березня 2022. Процитовано 19 лютого 2020 року.
  4. Борисюк, Зоя. Борисюк З. Схотілось, як колись, стиснути Вашу руку (Листи Наталени Королевої до Ілька Борщака) / Ucraina Magna. — Вип. 2. — К., 2017. — С. 401 (PDF). https://chtyvo.org.ua/authors/Ucraina_Magna/Volume_II_Ukrainska_zhinka_u_inshonatsionalnomu_ceredovyschi_pobutovyi_ta_hromadianskyi_vyiavy/ (українською) . Інститут української археографії ім. М. С. Грушевського НАН України. Архів оригіналу (PDF) за 28 червня 2021. Процитовано 19 лютого 2021 року.
  5. Щоденник члена української дипломатичної місії до США Ілька Борщака. UA Foreign Affairs (англ.). Процитовано 19 лютого 2021.
  6. а б Олексій Мустафін. «Троянські вісті». Український мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів. Київ24. 2024-02-15.
  7. Ададуров Вадим. Историк и политика: Илько Борщак во Франции в 1925—1928 гг.//Французский ежегодник. 2022, с.302-309
  8. Ададуров Вадим. Историк и политика: Илько Борщак во Франции в 1925—1928 гг.//Французский ежегодник. 2022, с.319-326

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1. Творець історичних міфів. Історична правда // Канал «Espreso.tv» на YouTube, 30 травня 2021.