Вріндаванські Госвамі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Вріндаванські Ґосвамі — група видатних святих і філософів ґаудія-вайшнавської традиції індуїзму, які жили в Індії в XV — XVI століттях.

Титул Ґосвамі вказує на наближеність до господа або більш піднесене положення і статус.[1]

Значення Госвамі у вайшавізмі[ред. | ред. код]

Вріндаванські Ґосвамі були близькими учнями основоположника ґаудія-вайшнавізму Чайтан'ї Махапрабгу, який вважається об'єднаною аватарою Ради і Крішни. Більшу частину свого життя вріндаванські Ґосвамі провели у Вріндавані, де на них було покладено завдання відшукати загублені святі місця, пов'язані з лілами Крішни і скласти літературу з філософії ґаудія-вайшнавізму.

У Ґаудія-вайшнавізмі вріндаванські Ґосвамі вважаються нітья-сіддга, тобто «вічно звільненими душами», вони — Манджарі, близькі слуги і супутниці Радги та Крішни у духовному світі, хоча зовні вони поставали в ролі звичайних людей. Вони виконують високу служіння, створюючи найкращі умови для насолоди Радгі і Крішни. Знаходячись на землі, вони сприяли Чайтані, роблячи його місію доступною для кожного. Вони звеличуються в ґаудія-вайшнавської традиції за своє повне зречення від фізичного комфорту і задоволень заради практики бгакті-йоґи.

Вріндаванські Ґосвамі надихнули будівництво ряду важливих храмів у Вріндавані, присвячених Радзі і Крішні.

«Чайтан'я-чарітамріта» описує шістьох Госвамі як окрему групу, сам термін «шість Госвамі» вперше використаний в поезії Нароттама Дасаєв Тгакура. Пізніше він зустрічається в творах Шрініваса Ачарйі і нових поколінь його послідовників.

Шість Госвамі Вриндаван надихнули будівництво ряду важливих храмів у Вріндавані, присвячених Радзі і Крішні.

Знайомство Шрі Чайтанйі з шістьма Госвамі[ред. | ред. код]

За винятком історії з Джіва Госвамі, знайомство Шрі Чайтанйі із шістьма Госвамі відбувалося в такій послідовності: першим він зустрів у Шантіпуре Рагхунатха Даса, потім в Південній Індії — Гопала Бхатті, далі в Рамакелі — Рупу і Санатана, і останнім у Бенаресі на шляху до Вриндаван — Рагхунатха Бхатті.

Шість Госвамі — це не тільки святі найвищого рівня, вони також є Манджаро. Терміном Манджаро вайшнави-чайтанйіти користуються в тих випадках, коли хочуть описати найбільш близькі з усіх можливих, відносини між відданими і Крішною. Манджаро — особливий вид гопі, причетних до інтимних ігор Крішни. А кажучи більш точно, це спеціальні (особливі) дівчата-повірниці (сакхі) Радгі. Такі гопі беруть участь у виконанні вищих бажань Крішни, служачи Божественної Паре в найпотаємніші моменти Їх розваг.

До наведеного переліку часто додають Локанатха Госвамі, якого вважають інкарнацією Манджулалі Манджаро (або Ананди Манджаро) і Крішнадаса Кавіраджа, званого інкарнацією Кастурі Манджаро.

«Я в глибокій повазі схиляюся перед шістьма Госвамі — Шрі Рупою Госвамі, Шрі Санатаною Госвамі, Шрі Рагунатхою Бхатті Госвамі, Шрі Рагунатхою Дасом Госвамі, Шрі Джівою Госвамі і Шрі Гопали Бхатті Госвамі, які глибоко пізнали Господа Чайтанйу і тому чудово описують Його трансцендентні якості. Вони можуть очистити всі обумовлені душі від наслідків їх гріховної діяльності, проливши на них дощ трансцендентних пісень про Говинд. Вони рятують живі істоти з всепожираючій пащі звільнення і володіють мистецтвом поглиблювати океан трансцендентного блаженства».[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ISBN 5-902629-14-4 О. Б. Л. Капур (Адікешеве дас) Видавництво «Філософська книга» 2005.-336с.
  2. Шрініваса Ачарйа «Шрі Шрі Шад-Госвамі-аштака». Архів оригіналу за 31 грудня 2013. Процитовано 10 квітня 2011.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]