Вікіпедія:Біографії живих людей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сторінку слід доперекласти з en:Wikipedia:Biographies of living persons.


Матеріали про живих осіб слід писати з великою ретельністю, увагою до можливостей перевірки, нейтральності та уникаючи оригінальних досліджень.

Доповнюючи інформацію про живих осіб, необхідно бути особливо уважним[1]. Дані, які вносяться, мають бути дуже скрупульозними, і точно відповідати чинному законодавству Сполучених Штатів Америки та трьом основним правилам Вікіпедії:

Стаття має бути точною. У ній мають використовуватися виключно джерела високої якості. До будь-якої інформації, що може бути оскаржена, має бути вказано надійне, вже опубліковане джерело за допомогою тегів <ref></ref>. Будь-яка дискусійна інформація про живих осіб, для якої не вказано джерел або ці джерела не викликають довіри, має бути негайно вилучена без попереднього обговорення[2]. Користувачів, які постійно ігнорують це правило, слід блокувати.

Резолюція Фонду Вікімедіа[ред. код]

Зв'яжіться з нами(англ.)

9 квітня 2009 Рада повірених Фонду Вікімедіа ухвалила резолюцію стосовно поводження Фонду Вікімедіа з матеріалами про живих людей. У ній зазначено, що існують проблеми з окремими біографіями живих людей. Деякі з таких біографій мають надмірно рекламний тон, часто редагуються вандалами і містять помилки та наклепи. Фонд закликає приділяти особливу увагу нейтральності та можливості перевірки матеріалів щодо живих осіб. Фонд вважає, що:

  • слід поважати людську гідність та особисте життя, особливо в статтях ефемерного або маргінального інтересу;
  • має бути винайдено нові механізми для оцінки редагувань, що стосуються живих людей;
  • до кожного, хто має скарги на те, як його описано на сайтах проєкту, слід ставитися з терпінням, добротою та повагою.

Див. також[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Людина вважається живою, якщо нема підстав вважати інакше. Ця рекомендація не стосується людей, яких було визнано померлими за відсутності упізнаного тіла.
  2. Jimmy Wales. "WikiEN-l Zero information is preferred to misleading or false information", 16 травня 2006 року, і 19 травня 2006 року; Jimmy Wales. Keynote speech, Вікіманія, серпень 2006 року.