Вікіпедія:Коли-небуддизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
І так зійде… Поки що…

Коли-небуддизм — схильність вікіпедистів надавати довгостроковій перспективі розвитку Вікіпедії більше значення, ніж поточному стану справ. Протилежної точки зору дотримується «користувач-негайніст».

Спочатку коли-небуддизм переважав, оскільки тогочасна Вікіпедія мала дуже невелику цінність, і могла стати цінною лише протягом наступних кількох років, тому створювалися численні стаби на значущі теми, і таким чином для учасників визначався напрямок на їхнє доопрацювання, що полегшувало багатьом вибір діяльности в проєкті. Коли Вікіпедія стала придатною для практичного застосування, вплив негайністів зріс. Якщо Вікіпедія колись буде дописана, негайністська позиція переможе, але зараз два цих напрямки вікі-філософії перебувають в активному протиборстві.

Деякі коли-небуддисти вважають, що оскільки пізнання нескінченне, то й у Вікіпедії завжди будуть стаби. Тоді як старі стаби поступово допрацьовуються й виходять із категорії стабів, то замість них з'являються нові (адже значна частина нових статей є саме стабами). Таким чином, на думку таких учасників, Вікіпедія рік від року ставатиме дедалі повнішою, але, тим не менш, вона вічно буде залишатися незавершеною (отже, боротьба зі стабами, на їхню думку, є тим же самим, що й боротьба з вітряними млинами).

Принципи коли-небуддизму близькі до інклюзіанства, бо підтримують збереження у Вікіпедії стабів і дуже маленьких статей, орієнтуючись здебільшого не на оформлення та обсяг, а на важливість предмета статті. На даний момент, після 10 років розвитку проєкту, якщо учасники і створюють малі статті, які наперед можуть бути істотно доопрацьовані, то це відбувається через: принципову прихильність до коли-небуддизму, брак часу, вікі-ліні, нездатності написати щось ще власноруч, недоступність учаснику джерел інформації тощо.

Див. також[ред. код]