Гай Гельвій Цинна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Гельвій Цинна
Народився 85 до н. е.
Brixiad, Брешія, Провінція Брешія, Ломбардія
Помер 20 березня 44 до н. е. або 44 до н. е.[1]
Рим, Римська республіка
Країна Стародавній Рим
Діяльність поет, давньоримський політик, письменник
Знання мов латина
Посада народний трибун
Батько невідомо
Мати невідомо

Гай Гельвій Цинна (лат. Gaius Helvius Cinna; ? — 44 до н. е.) — давньоримський поет, представник літературної течії неотериків.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Гельвіїв. Про молоді роки мало відомостей. Цинна належав до заможної частини римського суспільства. Замолоду став товаришем Катулла. У 57 році до н. е. вони разом супроводжували Гая Мемія до Малої Азії, де останній повинен був очолити провінцію Віфінія та Понт. Втім через погане ставлення до свого оточення з боку Мемія спочатку його пост залишив Катулл, а потім й Цинна.

По поверненню до Риму займався політичними справами, був критично налаштований до Цезаря. У 44 році до н. е. його обрано народним трибуном. У цьому ж році Гельвія було вбито натовпом, який почув звістку про вбивство Цезаря. Гая Цинну переплутали із змовником Луцієм Корнелієм Цинною, претором цього ж року.

Творчість[ред. | ред. код]

Єдиним твором Гельвія була поема «Смірна», в якій оповідалося про кохання царівни Смірни до свого батька. Гай Гельвій Цинна працював над нею з 64 до 55 року до н. е. Її дуже вихваляв Катулл. Втім до неї досить критично ставилися Квінтиліан та Марціал.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Digital Prosopography of the Roman Republic