Герб Чернігівської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Чернігівської області
Деталі
Носій Чернігівська область
Затверджений 11 липня 2000 року

Герб Черні́гівської о́бласті — символічний знак, що виражає історичні й духовні традиції Чернігівщини.

Опис[ред. | ред. код]

На гербі Чернігівської області, затвердженому рішенням 12-ї сесії обласної ради 11 липня 2000 р. на срібному полі чорний двоголовий орел з червоними лапами і язиками, золотими очима і озброєнням (дзьоби і кігті), на головах — по золотій відкритій короні, а на грудях синій щиток із золотим оздобленням, на якому золотий знак засновника Великого князівства Чернігівського Мстислава Володимировича (1024 р.).

Орел в геральдиці — цар птахів, нарівні з левом він є старою і найпоширенішою геральдичною істотою. Ще в давнину в багатьох країнах світу орел був символом влади, могутності, сміливості і швидкості, великодушності і прозорливості. Корона поміщається у верхній частині щита. Можна виділити такі типи геральдичних корон: імператорські, королівські і княжі корони, які зображаються в гербах монархів і в державних гербах, а також в гербах адміністративних територій, символізуючи суверенітет, єдиновладність, незалежність.

Герб затверджено 11 липня 2000 р. Автори символів — І. Ситий, А. Гречило та В. Павленко.

Історія[ред. | ред. код]

Русь[ред. | ред. код]

Ряд вчених стверджує, що за часів Київської Русі гербом Чернігівського князівства міг бути орел (можливо двоголовий).[1][2]

Литовсько-Польська та козацька доба[ред. | ред. код]

Герб Чернігівського воєводства затверджений на сеймі у 1633р. Він зображував чорного двоголового орла з розпущеними крилами, увінчаного однією короною. Інколи груди орла прикрашав особистий вензель покровителя воєводства королевича Владислава[3].

У середині XVII століття, після утворення козацької Гетьманщини і її входження до Московського царства, двоголовий орел Чернігівщини у московській геральдиці був замінений одноголовим орлом з хрестом в лапі як символом колиски християнства на Русі. (1672 р.). Московський уряд залишив за собою монопольне право на володіння емблемою двоглавого орла. До кінця XVIII століття Чернігівський козацький полк використовував на своїй печатці герб з одноголовим орлом.[джерело?]

Імперська доба[ред. | ред. код]

Після ліквідації автономії Гетьманщини було утворене Чернігівське намісництво (1781). Гербом намісництва став одноголовий орел Чернігівського полку, затверджений імператорським декретом від 4 червня 1782 року, одноголовий орел став гербом міста і Чернігівської губернії.[джерело?]

Герб Чернігівської губернії та міста уточнено 8 грудня 1856 р. Герб являв собою в срібному полі чорного коронованого орла, що тримає за собою в кігтях лівої лапи довгий золотий хрест, нахилений до правого кута щита; кігті орла золоті, язик червоний. Щит увінчаний Імператорською короною і обрамований золотим дубовим листям, що оповите Андріївською стрічкою.[джерело?]

Радянська доба[ред. | ред. код]

У радянську добу область не мала власного герба. Проте, інколи, за російською традицією як обласний символ використовували радянський герб Чернігова.

Сучасність[ред. | ред. код]

Чернігівський герб на гербах російських аристократів[ред. | ред. код]

За часів Російської імперії ряд відгалужень князівських родин, що походили від чернігівських Рюриковичів, користувались символом Чернігівщини у своїх родових гербах.

Схожі герби адмінодиниць Чернігівської області[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дмитрієнко, Марія; Іщенко, Ярослав (1997). Становлення територіальної емблематики на Чернігівщині: дослідження зображень емблеми орла на прапорах, гербах, монетах та печатках регіону. Спеціальні історичні дисципліни. № 1. ISSN 2307-3144. Архів оригіналу за 10 травня 2022. Процитовано 3 серпня 2021.
  2. Панченко В. О. Соборний герб України. — ПБП «Фотовідеосервіс», Київ 1993
  3. Чернігів польський: штрихи до етнічного портрету міста. Північний Вектор (укр.). 6 серпня 2016. Архів оригіналу за 3 грудня 2017. Процитовано 3 серпня 2021.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]