Гней Доміцій Афр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Доміцій Афр
Народився прибл. 16 до н. е.
Немауз
Помер 59
Рим
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик
Відомі учні Квінтиліан
Знання мов латина
Посада консул-суффект
Термін 39 рік
Попередник Гней Доміцій Корбулон
Наступник Гай Цезар Август Германік
Рід Доміції
Діти Гней Доміцій Тулл і Gnaeus Domitius Lucanusd

Гней Доміцій Афр (лат. Gnaeus Domitius Afer; 16 до н. е. — 59) — державний діяч, відомий красномовець й правник часів ранньої Римської імперії, консул-суффект 39 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Доміціїв з м. Немаус (сучасний Нім, Франція) з провінції Нарбонська Галлія. Зробив кар'єру за часів імператора Тиберія. У 25 році став претором. У 26 році звинуватив Клавдію Пульхру, вдову Публія Квінтілія Вара в перелюбстві, чаклунстві та змові проти імператора. З цього моменту активно став виступати із звинуваченнями проти ворогів імператорів Тиберія, Калігули та Клавдія.

За правління імператора Калігули був звинувачений у змові проти останнього, проте Афр зумів у своїй промові виправдатися. У 39 році його призначено консулом-суффектом разом з Авлом Дідієм Галлом. У 49 році імператор Клавдій призначив Доміція Афра куратором водопостачання Риму. На цій посаді він перебував й за імператора Нерона. Помер у 59 році від проблем шлунку.

Мав численних учнів як серед адвокатів, так й серед красномовців. З останніх найвідомішим є Квінтіліан, що вважав Доміцій найкращим тогочасним оратором.

Творчість[ред. | ред. код]

Відзначався численними промови як за так й проти звинувачених. З доробку Доміція відомі промови Pro Cloatilia («За Клотілія»), Pro Voluseno Catulo («За Волусена Катула»), Pro Laelia (За Лелія), Pro Taurinis («За Тавріна»), а також книги «Про заповіти», «Про свідків», «Urbane dicta».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Peter L. Schmidt: Domitius III. 26. / Der Kleine Pauly (KlP). Band 2, Stuttgart 1967, Sp. 135. (нім.)