Донжон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Донжон
Зображення
CMNS: Донжон у Вікісховищі
Донжон замка Лош, Франція

Донжо́н (від фр. donjon — «володіння»; англ. keep; нім. Bergfried; ісп. torreón; італ. dongione, maschio, mastio), або Головна́ ба́шта (лат. turris castri, magna turris; нім. Hauptturm, ісп. torre del homenaje, порт. torre de menagem, швед. Kärntorn) — головна і найкраще укріплена вежа замку. Останній пункт оборони. Якщо ворог захоплював замок, то донжон залишався останнім «володінням», звідси й назва. Символ неприступності замку.

Етимологія[ред. | ред. код]

Французьке слово donjon має галло-романське походження (Шарль Деканж наводить його архаїчні варіанти dunjo, dungeo, domniono, domnio) і сходить до лат. dominus («пан, володар»). Не виключається вплив франкського *dungjo.

Англійський варіант написання слова dungeon (запозичення зі старофранцузької мови) спочатку не означав «підземелля», але, з перетворенням Тауера (буквально «Вежа») в королівську в'язницю, став вживатися для позначення темниць та підземель. При цьому інше англійське слово keep зберегло своє споконвічне значення і, як і раніше, означає тільки донжон, а не в'язницю.

Опис[ред. | ред. код]

Ніша перед вікном з лавами-кусьєжами. Замок у Крозані, Франція.

Донжон — масивна циліндрична або призматична споруда з товстими міцними стінами, прорізаними бійницями й амбразурами. Донжон містився всередині фортечних мурів і часто на підвищеному й важкодоступному місці, відкритому з усіх боків.

Донжон складався з двох чи трьох зал, розташованих одна над одною. Розділялися ці зали колодяними чи дощатими перекриттями, пізніше для запобігання пожежам стали робити кам'яні склепіння. Для міжповерхового сполучення в товщі муру влаштовувалися гвинтові сходи, могли використовуватися і драбини з люками. Одна із зал вважалася головною: тут проходили пири, влаштовувалися танці. Внаслідок великої товщини стін донжона вікна в залах влаштовувалися в особливих нішах чи амбразурах, на одну-дві сходинки вище підлоги: таким чином утворювався альков, а перед вікнами розташувалися одна чи дві лави[1] (у французькій мові відомі як coussièges). Опалювалися зали камінами, вбудованими в товщу стін. Крім господарських приміщень, житлових кімнат і лицарського залу тут містилися зброярня, головний колодязь, харчові склади, а в підземеллі — в'язниця. Іноді в донжоні поміщалася й каплиця[1].

Крім того, хоча зазвичай замки були територією, обнесеною стінами з баштами і донжоном усередині, багато з них, по суті, складались лише з самих «центральних» башт (без фортечних мурів) — прикладом може послужити замок Вао 14 століття в Естонії.

Форми донжонів вельми різноманітні: у Великій Британії були популярні чотирикутні башти, але також зустрічалися круглі, восьмикутні, правильні і неправильні багатокутні донжони, а також комбінації з декількох перерахованих форм.

У селі Середньому Закарпатської області в XIII столітті був побудований замок тамплієрів. Напівзруйнований донжон його зберігся до наших днів. Середнянський замок — чотирикутна триярусна кам'яна башта-донжон (18,6 м х 16,5 м) з балочними міжповерховими перекриттями, висота вежі до 20 м, а товщина стін — 2,6 м. Вхід у башту був на рівні другого ярусу.

Однією з перших спроб було зведення такої вежі-резиденції у Холмі (нині Хелм, Польща), заснованій Данилом Галицьким нової княжої столиці.[2] Але донжон був мурованим лише до половини висоти, решту збудували з дерева.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Норманський донжон Колчестерського замка, Англія. ХІ ст., романський стиль.
Норманський донжон (r) і в'язниця (l) замка Гудрич, Англія. Раннє ХІІ ст.
Донжон Етампського замка, Франція. Раннє ХІІ ст.
«Мушлевий донжон» Рестормельський замок, Англія. Пізнє ХІІ ст.
Донжон Трімського замка, Ірландія. Пізнє ХІІ ст.
Донжон Руенського замка, Франція. Раннє ХІІІ ст.
Донжон Венсенського замка, Франція. XIV ст.
Донжон Варкворського замка, Англія. XIV ст.
Донжон Пеньяф'єльського замка, Іспанія. XV ст.
Донжон Рагланського замка, Англія. XV—XVI ст.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Замок, укрепленное жилище // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. а б Липа К. Під захистом мурів. — К.: Наш час, 2007. — 184 с. — (Сер. «Невідома Україна») ISBN 978-966-8174-84-1 ISBN 966-8174-12-7 (серія) (стор.: 39)

Джерело[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Донжон