Дірк ван Клоон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дірк ван Клоон
нід. Dirk van Cloon
Дірк ван Клоон
Дірк ван Клоон
Портрет Дірка ван Клоона. Амстердам, Державний музей
Прапор
Прапор
23-й Генерал-губернатор Голландської Ост-Індії
28 травня 1732 — 10 березня 1735
Попередник: Дідерік Дюрвен
Наступник: Абрахам Патрас
 
Народження: 1684(1684)
Батавія, Голландська Ост-Індія
Смерть: 10 березня 1735(1735-03-10)
Батавія, Голландська Ост-Індія
Країна: Голландська республіка
Освіта: Лейденський університет

Дірк ван Клоон (нід. Dirk van Cloon, Theodoor van Cloon; 1684 — 10 березня 1735) — двадцять третій генерал-губернатор Голландської Ост-Індії.

Біографія[ред. | ред. код]

Дірк ван Клоон був другим генерал-губернатором Голландської Ост-Індії після Віллема ван Аутгорна, народженим власне в Ост-Індії. Його батьком був батавський чиновник Філіп Якоб ван Клоон, в минулому мер Східаму. Ван Клоон був змішаного походження: серед його предків були японці, зокрема один із дідусів і бабусі. Дірк вчився в Європі, в Лейденському університеті. 1 квітня 1707 року він став магістром з права. Довгий час він продовжував мешкати в Європі. поки нарешті не повернувся в Батавію на кліпері "Donkervliet".

Бісля тривалого конфлікту з губернатором Короманделу Адріаном де Віссером, під час якого він навіть повертався в Нідерланди. щоб особисто представити свій звіт, він 18 червня 1720 року був призначений керувати торгівлею в Нагапаттінам. Через два роки він стає губернатором Голландського Короманделу.

В 1724 році він стає надзвичайним радником при Раді Індії, а в 1730 сам стає членом Ради.

9 жовтня 1731 він призначається генерал-губернатором Ост-Індії. Набув повноважень він 28 травня наступного року.

Під час його керівництва можна виділити дві важливі події. Перша- це конфлікт з новоствореною Шведською Ост-Індійською компанією. Ван Клоону вдалось вирішити конфлікт в мирний спосіб. друга важлива подія- це цукрова криза і повстання китайських робітників цукрових плантацій. Це повстання пожна розглядати як предвісник жахливої Батавської різанини.

20 грудня 1733 року ван Клоон послав в Нідерланди прохання про звільнення через хворобу. Однак, не дочекавшись відповіді, Дірк ван Клоон помер від малярії 10 березня 1735 року.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]