Елджин Леслі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елджин Леслі
Elgin Lessley
Псевдо Елджин Лесслей
Народився 10 червня 1883(1883-06-10)
Гігбі, Міссурі, США
Помер 10 січня 1944(1944-01-10) (60 років)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
·серцевий напад
Поховання Форест-Лаун
Громадянство США
Діяльність кінооператор
Батько Шелтон Лесллей
Мати Орфа Брукс
У шлюбі з Бланш Олмстед
IMDb ID 0504380

Елджин Лесслей (також відомий як Леслі; 10 червня 1883 — 10 січня 1944) — американський оператор епохи німого кіно, коли практично всі спецефекти повинні були бути зроблені всередині камери під час зйомок.

Біографія[ред. | ред. код]

Молодість[ред. | ред. код]

Елджин Леслі народився 10 червня 1883, в сім'ї Орфи (уроджена Брукс) і Шелтона Лесллей.

Шелтон, ветеран армії Конфедерації, що займався сільським господарством і управлявся ромтоварним магазином з двома синами від попереднього шлюбу[1].

У 1910 році родина переїхала в Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, до смерті Шелтона в 1911 року, після чого сім'я переїхала в Лос-Анджелес[1].

Леслі, можливо, зустрів свою дружину, Бланш Олмстед[2], в Колорадо. Вони одружилися в 1918 році, і в якийсь момент пара оселилася у Калвер-Сіті, штат Каліфорнія[3].

Рання кар'єра[ред. | ред. код]

У 1911, у віці 28, Леслі став кінооператором для American Wildwest, недавно перейменована американська гілка Meiles-Star Company, керованої французьким кіновиробником Гастоном Мельєсом, братом Жоржа Мельєса.

Зйомки відбувалися повністю на відкритому повітрі, в тому числі під час внутрішніх сцен, знятих на множинах, побудованих на вулиці і увінчані бавовняними екранами, щоб управляти сонячним світлом[1]. Таким чином, Леслі почав свою кар'єру в кінематографі на свіжому повітрі, який ідеально підходив для роботи з Арбаклом і Кітоном, які надавали перевагу розташуванню павільйона на вулиці.

Гастон Мілс взяв його на гастролі в Полінезію влітку 1912 року. Леслі приєднався до них у Йокогамі в квітні 1913 року. Він працював там над короткометражними документальними фільмами.

Мілс відпустив тур і послав свою команду назад в Сполучені Штати 10 травня 1913. Леслі повернувся в Лос-Анджелес, поряд з його сестрою Нетті, і перейшов на роботу до Мака Сеннета в Keystone Studios.

Робота у Мака Сеннета[ред. | ред. код]

Леслі приєднався до Keystone Studios в 1913 році. З тих часів більшість німих фільмів втрачені, і тому неможливо визначити напевно скільки фільмів було знято Леслі. Його перша робота була у фільмі Бал офіціантів (1916), але Леслі був помічений після фільму Він зробив і не зробив це з Роско Арбаклом і Мейбл Норманд наприкінці 1915 року[4].

Леслі працював за зарплату в $ 55 на тиждень (в порівнянні з Норманд — $ 500 в тиждень).

Нерівність і падаюча атмосфера на зйомках фільмів Арбакла, ймовірно, пішло далеко в підготовці Леслі для його майбутньої роботи з Бастером Кітоном, який дав наказ, щоб його кінооператори продовжували знімати його ризикові трюки поки він не почне кричати або не буде вбитий.

Арбакл відкрив свою власну студію, Comique Film Corporation, з Джозефом Шенком в 1917 році. Леслі інколи працював на цій студії, але здебільшого був зайнятий на інших фільмах Сеннета. Він знімав ряд фільмів з племінником Арбакла Ел Сент-Джоном, в тому числі Кам'яна доба (1917) і Перемога невдахи (1917). Він також зняв фільм Небезпечна наречена з Глорією Свенсон, і Розумний макет з Беном Терпіном.

Роки в Comique[ред. | ред. код]

Леслі зняв Арбакла, Кітона, Сент-Джона, і собаку Арбакла Луку в таких фільмах, як За кулісами (1919), Селюк (1919), і Гараж (1920).

Хоча зайнятий в Comique, Леслі також продовжував працювати з Глорією Свенсон, знімаючи «Її рішення» і «Ви можете вірити всьому». Він також знімав Полін Старк в «Ірландські очі» (1918), «Атом» (1918), «Дочка ангела» (1918) і «Псевдонім Мері Браун» (1918).

Роки з Кітоном[ред. | ред. код]

Як тільки Арбакл перейшов на художні фільми в 1920 році, Кітон прийняв стару студію Comique, і перейменував її на Buster Keaton Productions Inc., і залишив Леслі кінооператором. Леслі зняв всі 19 комедійних короткометражок Кітона, і шість художніх фільмів Кітона.

Смерть[ред. | ред. код]

У 1928 році, після останнього фільму з Бастером Кітоном, Леслі перестає працювати, щоб доглядати за своєю хворою дружиною. Елджин Леслі помер 8 лютого 1944 в Лос-Анджелесі від серцевого нападу у віці 61 років.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lisle Foote, «The Cameraman: Elgin Lessley», The Keaton Chronicle, Spring 2002
  2. Biography Elgin Lessley на сайті Internet Movie Database
  3. Elgin Lessley [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.], by Marilyn Slater
  4. Will Rex, «Behind the Scenes With Fatty and Mabel», Picture Play, April 1916

Посилання[ред. | ред. код]