Ель-Джем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амфітеатр в Ель-Джемі
Amphitheatre of El Jem [1]
Світова спадщина
Амфітеатр в Ель-Джемі
35°18′ пн. ш. 10°43′ сх. д. / 35.300° пн. ш. 10.717° сх. д. / 35.300; 10.717
Країна Туніс Туніс
Тип Культурний
Критерії IV, VI
Об'єкт № 38
Регіон Арабські країни
Зареєстровано: 1979 (3 сесія)
Ель-Джем (Туніс)
Ель-Джем
Розташування на карті Тунісу

Мапа
CMNS: Ель-Джем у Вікісховищі

Ель-Джем (араб. الجم‎) — місто в Тунісі, у вілаєті Махдія. Знаходиться на місці античного міста Тіздр, відоме насамперед амфітеатром, третім за розмірами в Римській імперії після Колізея і амфітеатрів Капуї і Верони[2], місткістю 30 тисяч осіб. Тіздр не був остаточно добудований у зв'язку з початком повстання Гордіана 238 року. Амфітеатр 1979 року було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Історія[ред. | ред. код]

Як і майже всі інші римські поселення Тунісу, місто побудовано (46 року до н. е.)[3] на місці колишнього фінікійського поселення. Клімат в античності був сухішим, ніж зараз, і пік процвітання Тіздра припав на II сторіччя. Основою економіки міста було виробництво оливкової олії, яке в Римі використовувалося не тільки в їжу, але і для виробництва мила і для освітлення. У місті була і донині перебуває резиденція католицького єпископа.

На початку III сторіччя Тіздр був одним з найважливіших міст римської Північної Африки, другим за значенням після Карфагену і приблизно рівним Гадруметові. Місто імовірно налічувало від 20 до 30 тисяч жителів. Тіздр був зруйнований 238 року, після того, як там було піднято повстання, яке оголосило Гордіана I імператором замість Максиміна I. Повстання зазнало поразки, Гордіан наклав на себе руки, а місто після руйнування так і не змогло відновитися та вже ніколи більше не мало такого значення.

699 року Тіздр став центром берберського повстання Аль-кахін проти арабського завоювання. Після поразки в повстанні місто було залишено жителями. Поселення під назвою Ель-Джем виникло на цьому місці вже в колоніальну епоху.

На тлі античних руїн відбувалися зйомки фільмів «Буття Браяна за Монті Пайтоном» і «Гладіатор».

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни великий військовий аеродром знаходився неподалік від Ель-Джема, що використовувався спершу німецьким люфтваффе. Він неодноразово піддавався нападам, а згодом перейшов у розпорядження 12-тої повітряної армії повітряних сил США.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. (англ.) «Десять найбільших римських амфітеатрів" [Архівовано 6 серпня 2017 у Wayback Machine.]
  3. Head, Barclay та ін. (1911), Byzacene, Historia Numorum (вид. 2nd), Oxford: Clarendon Press, с. 876, архів оригіналу за 1 березня 2021, процитовано 29 грудня 2019 (англ.)