Квінт Аврелій Меммій Сіммах Юніор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Аврелій Меммій Сіммах Юніор
Св. Фульгенцій та Сіммах
Народився невідомо
Рим
Помер 525 або 526
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Знання мов латина
Посада консул
Термін 485 рік
Попередник Децій Марій Венанцій Василь
Наступник Цецина Маворцій Василь Децій
Батько Квінт Аврелій Сіммах
Діти 3 доньки

Квінт Аврелій Меммій Сіммах Юніор (лат. Quintus Aurelius Memmius Symmachus; ? — 525 або 526) — державний діяч, меценат та історик часів падіння Римської імперії, консул 485 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового роду Авреліїв Сіммахів. Син Квінта Аврелія Сіммаха, консула 446 року. На той момент став одним з найбагатших сенаторів Риму, що дозволило йому зібрати велику бібліотеку. Служив Одоакру та остготам на чолі із Теодоріхом Великим. З 476 до 491 року обіймав посаду міського префекта Риму. Водночас брав активну участь у діяльності сенату. За розпорядженням Сіммаха відновлено Театр Помпея. У 485 році став консулом разом з Теодоріхом Великим.

У 498 році підтримував папу римського Сіммаха у протистоянні з антипапою Лаврентієм. У 510 році отримав ценз патриція. Того ж року став головою сенату. Незабаром відвідав Константинополь, де був у складі посольства до візантійського імператора. У 525 або 526 році було звинувачено у змові на користь імператора Юстіна I, запроторено за ґрати, де Сіммах помер від голоду або його було страчено. Це було пов'язано з напруженими відносинами між державою остготів та візантійцями, які тривали з 519 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Був автором праці «Римської історії» у 7 книгах. Її фрагменти використовував Йордан у праці «Гетіка». Також Сіммах є автором коментаря до праці Макробія «Сон Сципіона».

Родина[ред. | ред. код]

  • Рустиціана, дружина Боеція (його було усиновлено Сіммахом)
  • Гала
  • Проба

Джерела[ред. | ред. код]

  • Martindale, John R., and John Morris, Prosopography of the Later Roman Empire, vol. 2, Cambridge 1980, pp. 1044–1046. (англ.)