Константа швидкості реакції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Константа швидкості реакції
Формула
Символ величини (LaTeX)
Підтримується Вікіпроєктом Вікіпедія:Проєкт:Математика

Конста́нта шви́дкості реа́кції (рос. константа скорости реакции, англ. rate constant, Reaction rate constant) — коефіцієнт k перед концентраціями реактантів у кінетичному рівнянні (константа пропорційності в законі швидкості):

W = k · cn,
де W — швидкість реакції, с — концентрація реактанту, n — порядок реакції.

Постійна при певних температурі і тискові. Вона чисельно дорівнює швидкості реакції при концентраціях реактантів, рівних одиниці, і є характерною для даної реакції.

Канонічною константою швидкості є константа, визначувана методами статистичної фізики для системи, в якій реактанти перебувають у термодинамічній рівновазі при даній температурі. У статистичній механіці вираз канонічний ансамбль стосується закритої системи в термічній рівновазі, частинки в якій статистично розподілені. Мікроканонічний ансамбль складається з систем з однаковою енергією. Канонічний ансамбль складається зі статистично розподілених мікроканонічних ансамблів. Канонічна термічна константа швидкості є сумою мікроканонічних констант швидкостей з урахуванням статистичного розподілу.

Одиниці[ред. | ред. код]

Одиниці вимірювання констант швидкості реакцій залежать від глобального порядку реакції. Якщо концентрації компонент в реакції вимірюються в одиницях моль·л−1 (скорочено як М), тоді

  • Для порядку (m + n), константа швидкості реакції має одиниці моль1−(m+n)·л(m+n)−1·с−1
  • Для нульового порядку, константа швидкості реакції має одиниці моль·л−1·с−1 (або М·с−1)
  • Для першого порядку, константа швидкості реакції має одиниці с−1
  • Для другого порядку, константа швидкості реакції має одиниці л·моль−1·с−1 (або М−1·с−1)
  • Для третього порядку, константа швидкості реакції має одиниці л2·моль−2·с−1 (або М−2·с−1)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Глосарій термінів з хімії // Й.Опейда, О.Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Донецький національний університет — Донецьк: «Вебер», 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0.