Крашанка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крашанка
Яскраво-червоні грецькі крашанки
Тип Ритуальна кухня
Час приготування 10 хвилин
Необхідні компоненти Яйця курячі, харчові барвники
157 ккал (657 кДж)
Харчова
цінність
(на порцію)
12,7 г
11,5 г
Глікемічний індекс (низький)
Схожі страви Крапанка

Кра́шанка[1], або галу́нка[2] — один з чотирьох основних видів розписаних великодніх яєць, разом з крапанкою, дряпанкою та писанкою (інколи писанками називають загалом всі розписані яйця). Кожен із цих видів має свою систему розпису.

Історія[ред. | ред. код]

Яйце завжди було символом зародження життя. Крашанки наділяли охоронними властивостями.[3]

Згідно з церковною традицією, фарбують крашанки у Чистий четвер (четвер на Страсному тижні — останній тиждень Великого посту, безпосередньо напередодні Великодня). У Велику суботу крашанки разом з паскою несуть до церкви на освячення.

Технологія виготовлення[ред. | ред. код]

Приготування крашанок у відварі лушпиння цибулі.

Традиційна технологія виготовлення крашанки є дуже простою, в порівнянні з виготовленням усіх інших видів великодніх яєць. Вона не потребує використання воску, спеціальних фарб чи писачка. У найпростішому випадку для отримання крашанок яйця варять у лушпинні цибулі. Виготовлені таким способом крашанки мають жовто-коричневий колір різної інтенсивності. Іноді до яєць прив'язують листочки петрушки, які залишають на шкаралупі світлі відбитки. Найчастіше крашанки фарбують у червоний колір, символ кохання і вічного життя.

У XX сторіччі почали також фарбувати крашанки різноманітними харчовими барвниками промислового виробництва.

Натуральні барвники[ред. | ред. код]

Докладніше: Фарби для писанок

Спочатку крашанки фарбували кров’ю в червоний колір крові. Зараз можна побачити крашанки різного забарвлення. Використовуючи відвари рослин, та залежно від мети, можна отримати наступні кольори:

Також для фарбування використовували чебрець та кору з чорноклена. Змінюючи щільність відвару і час, протягом якого в ньому знаходяться яйця, можна регулювати насиченість кольору.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Крашанка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Галунка // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  3. Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. — К.: Довіра, 2006. — С. 313-314 на сайті ukrlit.org. Архів оригіналу за 17 березня 2022. Процитовано 22 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Манько, Віра. Українська народна писанка : науково-популярне видання. — вид. друге, доповнене. — Л. : Свічадо, 2008. — 41 с., 38 с. іл. — ISBN 978-966-8744-10-5.
  • Малиніна, А. О. Великодній сувенір. Українська народна писанка : Навчально-методичний посібник / А. О. Малиніна, І. О. Малиніна, О. Ю. Гріднєва. — Х. : Скорпіон, 2005. — 32 с., 16 с. іл. — ISBN 966-7504-68-9
  • Чарівне яйце : казка / С. Борисенко, В. Борисенко, О. Василишин ; худ. В. Калиновська. — Торонто (Канада), 2010. — 44 с. — [Б. т.]. — (Укр., англ. мовами)..

Посилання[ред. | ред. код]