Кіндер-сюрприз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіндер-сюрприз
італ. Kinder Sorpresa
Тип бренд їжіd і торговельна марка
kinder.com/it/it/kinder-sorpresa(італ.)
CMNS: Кіндер-сюрприз у Вікісховищі
Кіндер-сюрприз
Походження  Італія
Розломлене яйце
Пластиковий контейнер

Кі́ндер-сюрпри́з (італ. Kinder Sorpresa) — яйце з шоколаду з сюрпризом, що містить всередині пластиковий контейнер з іграшкою або сувеніром. Торгова марка належить італійській компанії Ferrero. Виробництво шоколадних яєць цією компанією розпочато в 1972 році.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Ласощі у вигляді порожніх шоколадних куль із вмістом усередині існували, очевидно, ще на початку XX ст.: «шоколадну бомбу» з сюрпризом-іграшкою згадує В. П. Катаєв в одному зі своїх оповідань[2]. Історія сучасних шоколадних «сюрпризів» у вигляді яєць починається у 1942 році, коли П'єтро Ферреро зайнявся виробництвом кондитерських виробів — перетворивши булочну, успадковану від батька, на цукерню. Діло продовжив син П'єтро, Мікеле Ферреро. Торгова марка Kinder (від нім. Kinder — «діти») була зареєстрована у 1968 році, а незабаром компанія Ferrero почала й випуск перших шоколадних яєць. Концепція з'явилася не одразу. Ферреро спостеріг у своїх крамницях: дитина скучає, коли мати здійснює покупки, а простою шоколадкою не можна зайняти малюка надовго. Ідею Мікеле підказала і стара італійська традиція подавати на Великдень до столу пиріжки з сюрпризом — монеткою чи іграшкою.

Так з'явилося шоколадне яйце з двох шарів шоколаду — молочного зовнішнього і білого внутрішнього. Усередині знаходилася жовта капсула, що імітувала жовток справжнього яйця — з мініатюрною іграшкою[3].

Колекціонування іграшок[ред. | ред. код]

Наразі, «кіндер-сюрпризи» стали популярні не тільки серед дітей, а й серед дорослих, які колекціонують іграшки з цих яєць. Колекціонування набуло досить серйозних розмірів. На інтернет-аукціонах ціни на рідкісні типи іграшок можуть перевищувати 1000 євро. У лютому 2007 року на аукціоні eBay колекція з 90 тисяч іграшок була продана за 30 тисяч євро.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Кіндер-сюрпризи були заборонені до продажу в США, де, згідно з федеральним актом 1938 року, не можна вкладати неїстівні предмети в продукти харчування.[4]
  • Для країн зі спекотним кліматом яйця з іграшками усередині випускаються Ferrero в менш плавкому варіанті під назвою «Kinder Joy».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kinder Surprise. [Архівовано 20 грудня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. Валентин Катаев. «Сюрприз» [Архівовано 19 вересня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Обзор истории шоколадных яиц. Архів оригіналу за 12 серпня 2016. Процитовано 25 липня 2016.
  4. Nasty Surprise: US Vigilant in Fight against Chocolate Eggs (англ.). Spiegel. Архів оригіналу за 10 березня 2013. Процитовано 31 березня 2013. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]