Лаокоон та його сини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лаокоон та його сини»
англ. Laocoön and His Sons (Laocoön)[1]
Творець: Agesander of Rhodesd[1], Athanadorosd[2] і Polydorosd[2]
Час створення: 27 і 42 до н. е.[1]
Висота: 242 см
Матеріал: мармур
Жанр: ню і скульптурна групаd
Зберігається: Ватикан
Музей: Ватиканські музеї
CMNS: «Лаокоон та його сини» у Вікісховищі

«Лаокоон та його сини» — скульптурна група у Ватиканських музеях (Музей Пія-Климента, Октагональний двір); відоме зображення в образотворчому мистецтві смертельної боротьби Лаокоона та його синів зі зміями. Скульптура роботи Гагесандроса та Атанадороса з Родоса є лише мармуровою копією другої половини 1 століття до н. е. Оригінал був зроблений у бронзі 200 р. до н. е. у Пергамі і не зберігся.

Римська копія знайдена 14 січня 1506 року Феліче де Фредіс (лат. Felice de Fredis) у його виноградових садах на Есквіліні, під землею у залишках Золотого Будинку (Domus Aurea) Нерона. Папа Юлій II, коли дізнався про знахідку, відразу ж посилає за нею архітектора Джуліяно да Санґало та скульптора Мікеланджело Буонарроті. Зі словами — «Це Лаоокон, якого Пліній згадує» підтверджує Санґало достовірність знахідки. Вже у березні 1506 року передають скульптурну групу папі[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Make Lists, Not War — 2013.
  2. а б Make Lists, Not War — 2013.
  3. Амелунг В.[de]. Группа Лаокоона. Рим, Ватиканские музеи, Музей Пия—Климента, Октагональный двор, Кабинет Лаокоона, 2. ancientrome.ru (рос.). Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]