Лорд-протектор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лорд-протектор — британський титул глави держави, який мав різні значення у різні періоди історії.

Титул регента королівства[ред. | ред. код]

Титул лорда-протектора первинно використовувався членами королівської родини чи іншими аристократами, які виконували обов'язки індивідуального регента (тобто, не просто члена ради регентства) у період, коли англійський монарх був малолітнім чи з іншої причини не міг правити самостійно.

Персоналії[ред. | ред. код]

Лорди-протектори Англії:

Лорди-протектори Шотландії:

Протекторат Кромвеля[ред. | ред. код]

У період Протекторату главою держави був Лорд-протектор Співдружності Англії, Шотландії та Ірландії. Цей титул мав Олівер Кромвель (грудень 1653 — вересень 1658) та його син Річард Кромвель (вересень 1658 — травень 1659). Олівер Кромвель мав низку прерогатив, притаманних раніше королям: він виконував обов'язки протектора довічно, мав титул високості та префікс «милістю Божою», призначав та усував державних чиновників, започатковував титули лордів (які республіка не скасувала), мав право призначити свого наступника, причому вибір було зроблено на користь його сина, Річарда Кромвеля. Річард Кромвель, що не мав політичного досвіду та здібностей до державного управління, після дев'яти місяців протекторату добровільно подав у відставку.

З цього часу титул «Лорд-протектор» у Британії не вживається у жодному з двох значень і жодними чинними законами не передбачений. Майбутній Георг IV, який у 1811—1820 роках був регентом при хворому батькові Георгу III, використовував титул «Принц-регент».

Джерела[ред. | ред. код]