Луцій Юній Квінт Вібій Крисп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Юній Квінт Вібій Крисп
Народився 1 століття
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик
Знання мов латина[1]
Посада давньоримський сенатор[d] і консул
Діти Квінт Вібій Секунд

Луцій Юній Квінт Вібій Крисп (12 — 92) — політичний діяч Римської імперії, консул-суффект 74 та 83 років, відомий красномовець та дотепник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Вібіїв з Верцелл. Син Квінта Вібія Криспа та Юнії. За своїм дідом взяв додаткове ім'я Луцій Юній. Здобув гарну освіту, замолоду вже уславився своїм красномовством.

61 року призначений Нероном куратором водопостачання Риму. З 63 року обіймав посаду проконсула провінції Африка. За часи правління Нерона був доносчиком.

У 72—73 виконував обов'язки імператорського легата-пропретора у Тараконській Іспанії. Крисп разом з іншими намісниками провів ценз серед римських громадян та власників латинського права, також перевірив муніципії та створив за наказом імператора нові.

У 74 році став консулом-суффектом разом з Тиберієм Плавцієм Сільваном Еліаном. Його каденція тривала з березня до травня. У 83 році вдруге став консулом-суффектом разом з Авлом Дідієм Галлом Фабрицієм Вейєнтоном. Був наближеним до імператорів Веспасіана, Тита та Доміціана, мав значний вплив у сенаті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тацит, dialogus de oratoribus VIII 1 (лат.)
  • Der Neue Pauly, Stuttgardiae 1999, T. 12/2, c. 175. (нім.)
  1. PHI Latin Texts