Львівська Політехніка (баскетбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
БК «Львівська Політехніка»
Прізвисько Леви
Ліги Суперліга, Вища ліга
Заснований 1994
Арена Палац спорту «Галичина»
Спорткомплекс НУ «Львівська Політехніка»
Місто Львів
Командні кольори зелений, білий, чорний
              
Президент Україна Олександр Лазорко
Головний тренер Україна Ярослав Зубрицький
Чемпіонство 1999 (Вища ліга)
Сайт
Форма
Домашня jersey
Team colours
Домашня
На виїзді jersey
Team colours
На виїзді
Альтернативна jersey
Team colours
Альтернативна


«Львівська Політехніка» (2006—2016 — «Політехніка-Галичина») — український баскетбольний клуб зі Львова. Створений 1994 року. Від 2006 до 2016 року та з 2022 року зі спонсорських причин називається «Політехніка-Галичина» (спонсор — нафтопереробний комплекс «Галичина») і виступає у Суперлізі України.

Домашні матчі проводить у Львові, в Спорткомплексі НУ «Львівська політехніка» (вул. Самчука, 14) та у Палаці спорту «Галичина» (вул. Керченська, 8).

Історія[ред. | ред. код]

Створення та перші роки[ред. | ред. код]

Офіційною датою заснування баскетбольного клубу «Львівська Політехніка» є 24 травня 1994 року. Своє ім'я клуб успадкував від вищого навчального закладу, при якому він і виник.

Баскетбол у Львівському політехнічному інституті почав зароджуватися ще в 1950-х роках. Студенти-політехніки відразу заявили про свою спроможність гідно виступати на високому рівні. На міських універсіадах вони поступалися лише гравцям Інституту фізичної культури. А після 1965 року, коли до команди прийшов Анатолій Заверікін, політехніки почали навіть обігравати команду Львівського інституту фізичної культури. Анатолій Миколайович був гравцем і водночас тренером «Політехніки», а потім остаточно перейшов на тренерську роботу в команді.

1993-го року студентська команда «Львівська політехніка» завоювала головний трофей престижного міжнародного турніру у Франції. Цей успіх, а також досягнення попередніх років спонукали ректора Політехніки Юрія Рудавського схвалити рішення про створення при ВНЗ (який на той час уже отримав статус університету) професійної баскетбольної команди.

Того ж сезону, 1993—1994, львівська команда встановила досі неперевершений рекорд другої ліги України: 30 матчів — 30 перемог. Наступного сезону, 1994—1995, команда посіла третє місце в першій лізі та піднялася до вищої ліги. Для того, щоб стати чемпіонами тих змагань, львів'янам знадобилося чотири сезони. Виборовши золото 1998/99, колектив увійшов до еліти українського баскетболу.

Від часу створення професійної команди «Львівська політехніка» і до 2004 року включно її головним тренером був Анатолій Заверікін.

Тренувалась та проводила ігри команда в Палаці спорту «Будівельник» (сучасна назва «Галичина»).

2000—2009[ред. | ред. код]

З 2000 до 2008 року баскетбольний клуб зі Львова грав у Суперлізі чемпіонату України. Улітку 2006 року клуб змінив назву на «Політехніка-Галичина» (з огляду на нового власника — нафтопереробний комплекс «Галичина») і провів дуже успішний сезон 2007/08 — під керівництвом білоруського тренера Валентина Вороніна львів'яни посіли четверте місце в Суперлізі. Також команда потрапила до Фіналу чотирьох Кубка України, де виграла бронзові нагороди.

Унаслідок розколу українського баскетболу в сезоні 2008/09 клуб вирішив взяти участь у новоствореній Українській Баскетбольній Лізі (заснованій з ініціативи власника БК «Дніпро» Ігоря Коломойського), де посів 3-є місце серед 10 команд. З наступної першості Суперлігу відновлено і «Політехніка-Галичина» продовжила виступи в елітному дивізіоні українського баскетболу.

2009—2014[ред. | ред. код]

По завершенні сезону 2008/09 молода ліга припинила своє існування. Натомість, 15-го травня 2009-го року постає нова і потужна структура — Асоціація баскетбольних клубів України «Суперліга». АБКУ стає організатором Чемпіонату, Кубка та Матчу Зірок Суперліги. З того часу «Політехніка-Галичина», як один із членів Асоціації баскетбольних клубів України, — постійний учасник Суперліги.

Однак «Політехніка-Галичина» не потішила своїх уболівальників високими здобутками в Суперлізі. Фактично, протягом трьох сезонів львів'яни були аутсайдерами чемпіонату. У перших двох вони займала одинадцяті сходинки. У сезоні 2011-12 і взагалі опинились на останньому місці. Не допомогло галичанам навіть повернення Валентина Вороніна — тренера, з яким команда свого часу досягла значних успіхів. Наприкінці того провального чемпіонату команду очолив сербський фахівець Желько Лукаїч, з яким «Політехніка-Галичина» відразу здобула кілька перемог.

Регулярний чемпіонат Суперліги 2012—2013 команда завершує, посівши п'яте місце з активом 24 перемоги і 15 поразок, і забезпечує собі право участі в іграх плей-оф. Зігравши чвертьфінальну серію з БК «Хімік» з рахунком у серії 4-0. У півфінальній серії програвши баскетбольному клубу «Будівельник» з рахунком 0-4. У серії матчів за третє місце «Політехніка-Галичина» поступається «Ферро-ЗНТУ» з рахунком 0-4 і завершує сезон на 4-му місці.

У міжсезоння 2013 року до команди приєднались Кінделл Дайкс та львів'янин Ярослав Лемик, що попередній сезон провели за БК «Говерла», Максим Івшин з «Черкаських Мавп» та Олександр Кольченко з БК «Азовмаш». 4 листопада до команди приєднується Даррел Мітчелл, що в новій команді став одним із найрезультатившіших баскетболістів.

17 грудня 2013 року за взаємною згодою сторін БК «Політехніка-Галичина» та гравець Даррел Мітчелл припинили співпрацю.

Наступного дня, 18 грудня 2013 року за взаємною згодою сторін БК «Політехніка-Галичина» припинив співпрацю з головним тренером Жельком Лукаїчем, його помічником Душаном Гвоздічем та центровим Владаном Вукосавлєвичем.

Желько Лукаїч та Душан Гвоздіч провели у Львові два роки та саме під їхньою опікою «левам» вдалось реабілітуватись: потрапити в плей-оф і закінчити сезон 2012—2013 на 4 позиції турнірної таблиці. Центровий Владан Вукосавлєвіч провів з «левами» три сезони та зіграв за «зелено-білих» 10 ігор у Чемпіонаті України серед команд Суперліги 2013—2014 сезону. Його середній показник 14,2 очки, 9,0 підбирань та 1,2 паси за гру.

Після розірвання контракту з головним тренером та його помічником в. о. головного тренера став генеральний директор команди Кирило Погостінський. Другим тренером БК «Політехніка-Галичина» зараз є Андрій Кремез — екс-тренер БК «Говерла».

4 січня 2014 року команду підсилив американський захисник Ентоні Майлз. Свій минулий сезон він провів у Голландії, де зіграв 32 гри за клуб «Роттердам».

5 березня 2014 року команду залишає американський легіонер Кінделл Дайкс[1].

Важкий для більшості команд Суперліги сезон 2013—2014 команда завершує на дев'ятому місці. Програвши в останньому матчі регулярного чемпіонату, «леви» втратили шанси на продовження боротьби в плей-оф, пропустивши на восьму сходинку «Київ» (за однакової кількості перемог і поразок), якому двічі поступилися в ході сезону.

2014—2015[ред. | ред. код]

У сезоні 2014—2015 «Політехніку-Галичину» почав тренувати молодий український фахівець Максим Фомічов (1990 р.н.). Раніше новий наставник працював у тренерському штабі «Донецька», а також російських УНІКСа[en] та ЦСКА (Москва). Команда теж розпочала сезон в оновленому молодому складі, що на старті чемпіонату не зіграло їм на руку. Серію з восьми поразок вдалось перервати лише в домашньому матчі з БК «ДніпроАЗОТ» важкою перемогою з рахунком 84:82.

26 листопада 2014 року рішенням президента команди, головного тренера Максима Фомічова відправлено у відставку. Виконуючим обов'язки головного тренера знову став генеральний директор команди Кирило Погостінський. Граючим тренером став вихованець львівської школи баскетболу Ярослав Зубрицький. Свій перший матч за львівську команду в еліті Зубрицький провів ще в сезоні 1995—1996 років.

На початку січня 2015 року керівництво клубу вирішило повернути на тренерський місток команди 24-річного Максима Фомічова.[2].

28 лютого 2015 року в домашньому матчі з МБК «Миколаїв» здобувають четверту поспіль перемогу з рахунком 94:59. Цьому передували домашні перемоги колишніх аутсайдерів сезону над дніпропетровським «Дніпром» з рахунком 77:68 та івано-Франківською «Говерлою» з рахунком 71:65 і перемога в Києві над БК «Київ» з рахунком 69:77.

У кінці регулярного чемпіонату, у третьому колі команда показала хорошу гру, але за результатами ігор завершила сезон на останній 11-й сходинці втративши шанси на плей-оф. В активі команди 37 очок, 7 перемог за сезон. Після завершення регулярного чемпіонату Асоціація баскетбольних клубів «Суперліга» застосувала штрафні санкції проти команд, що вчасно не сплатили заявочні внески. З Політехніки-Галичини було знято одне очко і в результаті чемпіонат клуб завершив з активом 36 очок на 10-й сходинці.

2015—2016[ред. | ред. код]

У сезоні 2015—2016 Львів представляють дві баскетбольні команди: «Львівська політехніка» виступає в чемпіонаті під егідою Федерації баскетболу України, а «Галичина» — у чемпіонаті Суперліги.

Команда пройшла до 1/4 Кубку Суперліги. Перемоги у другому матчі з «Говерлою» з рахунком 81:75 було не достатньо для виходу в півфінал.

Регулярний етап Суперліги цього сезону команда завершує з 22-ма очками маючи в активі 8 перемог та 6 поразок і з 3-го місця стартує в плей-оф. Перемігши у двох з трьох зустрічей БК «Харків» та поступившись в обох матчах БК «Будівельник» команда не потрапляє до фіналу плей-оф та завершує сезон 2015/2016 на третьому місці[3].

2016—2022[ред. | ред. код]

З сезону 2016—2017 до 2021—2022 існувала єдина команда «Львівська політехніка», яка грала у Вищій лізі. Домашні матчі проводила у Спорткомплексі НУ «Львівська політехніка» (м. Львів. Більшість гравців команди — студенти НУ «Львівська політехніка», другим тренером до листопада 2021 р. був Анатолій Заверикін[4].

2022—2023[ред. | ред. код]

У сезоні 2022-2023 на професійній баскетбольній арені Львів представляли дві команди. «Політехніка—Галичина» грала в українській Суперлізі. Стартувала команда в чемпіонаті 15 листопада[5]. У Вищій лізі грала команда «Львівська політехніка». Домашні матчі проводять в Палаці спорту «Галичина», головний тренер обидвох команд Ярослав Зубрицький, другий тренер Дмитро Ходов.

Перемігши у 15-и матчах та програвши у 17-и «Політехніка—Галичина» завершила сезон на п'ятій сходинці турнірної таблиці Суперліги. «Львівська політехніка» завершує сезон на сьомій сходинці маючи в своєму активі 10 перемог у 24 матчах.

2023—2024[ред. | ред. код]

У сезоні 2023-2024 Львів представлятимуть дві професійні команди: «Політехніка—Галичина» гратиме в українській Суперлізі, головний тренер Ярослав Зубрицький, «Львівська політехніка» — у Вищій лізі, тренуватиме команду Дмитро Ходов, який також гратиме за «Політехніку—Галичину»[6]. Домашні матчі проводитимуть в Палаці спорту «Галичина».

Склад[ред. | ред. код]

Сезон 2022—2023[ред. | ред. код]

«Львівська політехніка». Вища ліга[ред. | ред. код]

Прізвище, ім'я Позиція Країна Дата народження Зріст Вага
Максим Гусєв захисник 08/03/2002 193 см 82 кг
Олександр Бондар захисник 28/01/1992 186 см 80 кг
Юрій Гривняк форвард 22/05/1995 190 см 80 кг
Богдан Жумалієв захисник 02/02/2005 182 см 72 кг
Дмитро Феринц захисник 08/09/2005 192 см 75 кг
4 Євгеній Дегопик захисник 15/02/2002 187 см 72 кг
5 Станіслав Синьків форвард 21/01/2003 187 см 70 кг
6 Владислав Кліменко захисник 22/07/2000 188 см 83 кг
8 Євген Харченко захисник 26/03/1985 186 см 87 кг
9 Ілля Мельничук захисник 01/11/2003 188 см 78 кг
11 Назар Путько форвард 31/07/2002 190 см 70 кг
12 Антон Нестеров форвард 09/05/2002 196 см 79 кг
13 Максим Пилип форвард 27/01/2004 196 см 90 кг
14 Данило Ковальчук форвард 04/07/2002 195 см 83 кг
15 Олександр Голобородько форвард 08/02/2004 193 см 95 кг
16 Олексій Лукашов захисник 17/04/2004 190 см 75 кг
17 Остап Нанівський центровий 04/03/2003 206 см 100 кг
18 Максим Катрич центровий 31/08/2004 200 см 93 кг

«Політехніка-Галичина». Суперліга[ред. | ред. код]

Прізвище, ім'я Позиція Країна Дата народження Зріст Вага
1 Данило Кич форвард 26/12/2000 195 см 79 кг
5 Микола Полюляк захисник 04/10/1990 192 см 92 кг
6 Данило Ковальчук форвард 04/07/2002 195 см 83 кг
9 Максим Пилип форвард 27/01/2004 196 см 90 кг
10 Назар Путько форвард 31/07/2002 190 см 70 кг
13 Станіслав Синьків захисник 21/01/2003 187 см 70 кг
16 Остап Нанівський центровий 04/03/2003 206 см 100 кг
20 Олександр Бартоломеєв форвард 05/11/1996 199 см 87 кг
21 Юрій Крамар захисник 08/08/1995 191 см 75 кг
23 Едуард Федчук форвард 10/03/1991 180 см 83 кг
25 Владлен Бережний форвард 01/03/1995 202 см 105 кг
32 Олег Станішевський форвард 03/05/1997 198 см 90 кг
43 Олександр Тіщенко центровий 25/03/1989 206 см 110 кг
98 Маихайло Горобченко захисник 10/01/1998 185 см 75 кг

Позиції в лізі[ред. | ред. код]

  • 1993/94 — 1-е місце (Друга ліга)
  • 1994/95 — 3-є місце (Перша ліга)
  • 1995/96 — 9-е місце (Вища ліга)
  • 1996/97 — 6-е місце (Вища ліга)
  • 1997/98 — 4-е місце (Вища ліга)
  • 1998/99 — 1-е місце (Вища ліга)
  • 1999/00 — 7-е місце (Вища ліга)
  • 2000/01 — 9-е місце
  • 2001/02 — 8-е місце
  • 2002/03 — 11-е місце
  • 2003/04 — 10-е місце
  • 2004/05 — 13-е місце
  • 2005/06 — 13-е місце
  • 2006/07 — 12-е місце
  • 2007/08 — 4-е місце
  • 2008/09 — 3-є місце (УБЛ)
  • 2009/10 — 11-е місце
  • 2010/11 — 11-е місце
  • 2011/12 — 14-е місце
  • 2012/13 — 4-е місце
  • 2013/14 — 9-е місце
  • 2014/15 — 10-е місце
  • 2015/16 — 3-є місце
  • 2016/17 — 2-е місце (Вища ліга)
  • 2017/18 — 12-е місце (Вища ліга)[7]
  • 2022/23 — 5-е місце (Суперліга), 7-е місце (Вища ліга)


Досягнення[ред. | ред. код]

  • Півфінал Кубка України − 2008
  • Українська Суперліга, півфінал − 2008
  • Українська УБЛ, півфінал − 2009

Пісня про клуб[ред. | ред. код]

Слова відомого в минулому баскетболіста, а згодом телекоментатора і спортивного журналіста Юрія Виставкіна.

«Львівська політехніка» — любов моя

Голосів зозуль не чути в лісі, Ластівок давно не видно в стрісі.
Зник кудись вівчар і вівці в полі, Всіх я в Львові стрів на БАСКЕТБОЛІ.

Приспів: Хай в Карпатах квітне черемшина, Квітом усміхається калина.
Світлі є надії, та найкраще
Гріє душу бас-кет-бол!

«Львівська політехніка» так грає, Що народ в захопленні співає.
Як кричить болільник — не забути, Навіть на Говерлі його чути!

Приспів

В суперлізі хлопці вже гарцюють, Скоро з НБА ще повоюють.
Я сьогодні це напевно знаю, «Львівську політехніку» вітаю!

Приспів

Вівчара свого чекай, дівчино, Не забув про тебе і про сина.
Треба чоловіку трохи волі, Любий твій гуля на БАСКЕТБОЛІ!

Приспів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mr.Dykes on Twitter
  2. Максим Фомічов повернувся в «Політехніку-Галичину». Архів оригіналу за 22 лютого 2015. Процитовано 8 січня 2015.
  3. Суперліга. Роз'яснення щодо системи проведення плей-офф Чемпіонату Суперліги сезону 2015—2016 рр. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 3 березня 2016.
  4. Статистика - Федерація баскетболу України. Львівська політехніка (Львів). // Офіційний сайт Федерації баскетболу України
  5. Як створити команду Суперліги за 20 днів? Зубрицький розповів, як «Політехніка-Галичина» повертає великий баскетбол до Львова // Сайт Tribuna.com (Від 13.11.2022)
  6. Політехніка-Галичина розпочинає підготовку до нового сезону // Офіційний сайт Федерації баскетболу України (Від 31.08.2023)
  7. Підсумки баскетбольного сезону-2017/18 серед чоловічих команд [Архівовано 25 травня 2018 у Wayback Machine.]// Сайт Федерації баскетболу України (Від 19.05.2018)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Цюняк Роман. Баскетбольний клуб «Львівська політехніка» 1994-2004. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2004. — 28 с.

Посилання[ред. | ред. код]