Немезіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Немезіан
Народився невідомо
Карфаген, Візантійська імперія
Помер після 285
Країна Стародавній Рим
Діяльність поет
Знання мов латина

Марк Аврелій Олімпій Немезіан (лат. Marcus Aurelius Olympius Nemesianus; ? — після 283) — латиномовний поет часів Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Карфагені. Щодо його дати народження немає вірних відомостей. Ймовірно за часів імператора Кара, приблизно у 283 році, вже мешкав у Римі й був відомим поетом. Свою діяльність продовжив за правління Нумеріана та Каріна. Виграв поетичні змагання за Нумеріана. Втім багато інформації про подробиці його життя не збереглося.

Творчість[ред. | ред. код]

Його стиль був доволі вишуканим, латина доволі добра. Немезіан писав вірші про мистецтво риболовлі («Halieutica»), діяльності на воді («Nautica») і полювання («Cynegetica»). Чотири еклоги, раніше визнані авторством Тита Кальпурнія Сицилійського, тепер прийнято вважати Немезіановими (оплакування пастуха Мелібоя — «Meliboeus», оплакування вівчарів Алкона та Ідаса, пісня Пану-Юахусу, оплакування вівчарів Ліцидаса й Мопса, нещасливих у любові), а також поема «Слава Геракла».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bernd Effe, Gerhard Binder: Antike Hirtendichtung. Eine Einführung. 2. Auflage. Artemis und Winkler, Düsseldorf/Zürich 2001, ISBN 3-538-07114-4, S. 126–141. (нім.)