Ніночка (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніночка
Ninotchka
Жанр комедія
Режисер Ернст Любіч
Продюсер Ернст Любіч і Сідні Франклін
Сценарист Мельхіор Лінґейл
Чарльз Брекетт
Біллі Вайлдер
Волтер Рейш
У головних
ролях
Ґрета Ґарбо
Мелвін Дуґлас
Бела Луґоші
Оператор Вільям Г. Деніелс
Композитор Вернер Р. Гейманн
Художник Седрік Гіббонс
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1939
Дата виходу 9 листопада, 1939 року
IMDb ID 0031725
CMNS: Ніночка у Вікісховищі

Ніночка (англ. Ninotchka) — американський фільм студії Metro-Goldwyn-Mayer 1939 року, відзнятий режисером Ернстом Любічем з Ґретою Ґарбо та Мелвіном Дуґласом у головних ролях. Сценаристи — Біллі Вайлдер, Чарльз Брекетт і Волтер Рейш, стрічка основана на історії Мельхіора Лінґейла. Ніночка — перша комедія Ґрети Ґарбо, і її передостанній фільм. Це один з перших американських фільмів, в яких під прикриттям сатири та легкої романтики зображено Радянський Союз за Йосипа Сталіна як жорсткий і сірий світ у порівнянні з вільним і сонячним паризьким суспільством довоєнних років.

Сюжет[ред. | ред. код]

Троє радянських емісарів — Іранов, Бульянов і Копальский — приїжджають до Парижа за завданням партії, щоб продати коштовності, конфісковані в аристократії. У них є прикраси, що до революції належали великій княгині Свані, яка хоче їх викупити до торгів і посилає до емісарів як посередника свого коханця, графа Леона д'Альгу. Леон знайомить радянських посланців з принадами капіталістичного життя, вони швидко піддаються спокусі й замість того щоб виконувати завдання, віддаються розвагам. Тоді Радянський Союз відряджає до Парижа партробітницю Ніну Якушову з дорученням довести справу до кінця і повернути на батьківщину трьох нероб. Спочатку Ніночка тверда і непохитна у своєму протистоянні Леону і паризьким спокусам. Але граф закохується в неї, і вона поступово відповідає йому взаємністю …

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Фільм Ніночка отримав чотири номінації на премію Оскар — Найкращий фільм року, Найкраща жіноча роль, Найкращий оригінальний сценарій, та Найкращий сценарій. Історія основана на однойменній книзі Мельхіора Лінґейла.

Визнаний Американським інститутом кіномистецтва

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]