Округи Португалії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Округи

Округи́ Португалії (порт. Distritos de Portugal) — адміністративно-територіальні одиниці вищого (першого) рівня в Португалії. Аналоги українських областей. Первісно в ХІХ столітті були повітами в рамках провінцій. Запроваджені після реформи адміністративно-територіального устрою країни 1976 року, що скасував провінції. Прописані в Конституції 1976 року. Станом на 2017 рік в Португалії нараховується 18 округів. Всі вони розташовані у континентальній Португалії. Території Азорських островів та Мадейри виокремленні в автономні регіони. Кожен округ очолюється цивільним губернатором, який представляє центральний уряд Португалії на місці. Коди округів містяться у стандарті ISO 3166-2:PT.

Історія[ред. | ред. код]

Після Ліберальної революції 1820 року королівський уряд отримав пропозиції від лібералів провести адміністративно-територіальну реформу. Планувалося поділити країну на адміністративні округи. Ці пропозиції не були реалізовані через протистояння з консерваторами-абсолютистами[1].

Список[ред. | ред. код]

  1. Авейру
  2. Бежа
  3. Брага
  4. Браганса
  5. Віана-ду-Каштелу
  6. Візеу
  7. Віла-Реал
  8. Гуарда
  9. Евора
  10. Каштелу-Бранку
  11. Коїмбра
  12. Лейрія
  13. Лісабон
  14. Порталегре
  15. Порту
  16. Сантарен
  17. Сетубал
  18. Фару

Герби[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. As divisões administrativas de Portugal, ao longo dos tempos. Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 20 вересня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Округи Португалії