Організація визволення Палестини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
منظمة التحرير الفلسطينية
Організація визволення Палестини
150 px
150 px
Абревіатура укр. ОВП, англ. PLO
Тип організація політична[2]
коаліція політична[d]
Засновник Ahmad Shukeirid[3]
Засновано 28 травня 1964[4]
Ідеологія Палестинський націоналізмd, панарабізм, соціалізм, націоналізм, арабський націоналізм, секуляризм і лаїцизм
Країна  Палестинська держава
Штаб-квартира Рамалла, Західний берег річки Йордан
Генеральний секретар Махмуд Аббас
Керівник Махмуд Аббас (29 жовтня 2004)
Ключові особи Ясір Арафат
Вебсайт: nad-plo.org

Мапа

CMNS: Організація визволення Палестини у Вікісховищі

Організа́ція ви́зволення Палести́ни (ОВП; араб. منظمة التحرير الفلسطينية‎, Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah; англ. The Palestine Liberation Organization, PLO) — арабська політична організація, створена у 1964 році з метою побудови незалежної держави Палестина. Складається з декількох угруповань, основним з яких є «аль Фатах», довгий час очолюваний Ясіром Арафатом (президент ОВП з 1969). Спочатку основною метою ОВП було руйнування держави Ізраїль методами партизанської війни, диверсій та терору, але пізніше вона дещо реформувалася, і офіційною головною метою стало створення арабської палестинської держави поруч з Ізраїлем. Однак від ідеї знищення Ізраїлю ОВП офіційно не відмовилася.

Походження та зв'язки[ред. | ред. код]

ОВП була створена в 1964 році з ініціативи президента Єгипту Гамаль Абдель Насера.

В міжнародних ЗМІ часто з'являлися і продовжують з'являтися публікації про зв'язки ОВП з міжнародним відділом ЦК КПРС і таємні — з КДБ, про важливу роль таємної радянської політичної поліції у створенні, фінансуванні та підготовці керівних кадрів і її бойовиків[5]. Зокрема офіційну біографію й відповідні персональні документи голови та лідера ОВП Ясіра Арафата було створено в лабораторіях КДБ. Насправді Арафат ніколи не був палестинцем, а народився в Каїрі в сім'ї єгипетського торговця[6].

Багато детальної інформації про ОВП та її керівників передав західним спецслужбам і ЗМІ колишній голова румунської розвідки генерал-лейтенант Іон Міхай Пачепа, котрий завідував зв'язками Варшавського блоку з ОВП, а пізніше перейшов на Захід.

Численні цілком секретні радянські документи таємної допомоги ОВП з боку ЦК КПРС та КДБ були відскановані в «Президентському архіві Російської Федерації» й пізніше опубліковані колишнім радянським дисидентом Володимиром Буковським.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Голова палестинського дипломатичного представництва ОВП у Чехії Джамаль аль-Джамаль загинув 1 січня 2014 року внаслідок вибуху. Вибух стався в момент, коли 56-річний палестинський посол відкрив свій переносний сейф у власній резиденції в Празі. Агенція AFP повідомила, що палестинський дипломат отримав смертельні травми через неправильне поводження з вибухівкою. При обшуку чеська поліція знайшла у резиденції дипломата велику кількість зброї та вибухівки. Джамаль аль-Джамаль очолив посольство ОВП в Чехії в жовтні 2013.[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ion Mihai Pacepa. Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief, 1987. ISBN 0-89526-570-2

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]