П'єро Поллайоло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єро Поллайоло
італ. Piero del Pollaiolo

Народження 1443[1][2][…] або 1441[4][5]
Флоренція, Флорентійська республіка[6]
Смерть 1496[1][2][…]
  Рим, Папська держава[7][6]
Національність італійці[8]
Країна  Флорентійська республіка
Жанр сакральне мистецтво[8][9][10] і портрет[8]
Діяльність художник, скульптор, ювелір
Напрямок Раннє Відродження[d][11]
Твори Martyrdom of Saint Sebastiand, Tobias and the Angeld і Charityd
Брати, сестри Антоніо Поллайоло[7]
Роботи в колекції Національний музей Швеції, Штедель, Музей мистецтва Метрополітен[12], Галерея Уффіці, Національна галерея, Галерея Сабауда, Музей Польді-Пеццолі, Берлінська картинна галерея, Музей Ізабелли Стюарт Гарднер і Страсбурзький музей образотворчого мистецтва

CMNS: П'єро Поллайоло у Вікісховищі

П'є́ро дель Поллайо́ло (італ. Piero del Pollaiolo; 1441, Флоренція — 1496, Рим) — італійський живописець. Брат художника Антоніо Поллайоло.

Біографія[ред. | ред. код]

«Портрет Галеаццо Марії Сфорца», бл. 1471, Галерея Уффіці, Флоренція

Народився у Флоренції. Був рідним братом видатного італійського живописця, ювеліра і скульптора Антоніо Поллайоло. Брати володіли великою майстернею, яка виконувала численні замовлення, у тому числі і для їхніх покровителів — родини Медічі.

На відміну від брата, який працював у різних галузях мистецтва, П'єро надавав перевагу живопису. Його роботи відрізняються м'ягкістю і ліризмом. В основному це жіночі образи — «Мадонна з немовлям», жіночі профільні портрети, алегоричні фігури. Характерним прикладом ранньої творчості художника є цикл картин «Сім чеснот» (1469—1470). Єдиною роботою П'єро Поллайоло, яка містить підпис, є вівтарний образ «Коронування Богоматері» (1483), виконаної для церкви св. Августина в Сан-Джиміньяно.

Окрім цього, П'єро допомагав брату у створенні принаймні трьох полотен, які набагато перевершують за майстерністю ті картини, які він написав самостійно. Однією зі спільних робіт братів Поллайоло є «Мучеництво св. Севаст'яна» (1475). З 1484 року П'єро разом з братом працював у Римі, де брав участь у створенні надгробків пап римських Сікста IV та Інокентія VIII у соборі святого Петра.

Художник помер у Римі у 1496 році.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин.— СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]