Пак Вітольд Вітольдович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вітольд Вітольдович Пак
Під час лекції в ДонНТУ
Народився 20 травня 1935(1935-05-20)
Сталіно
Помер 25 грудня 2002(2002-12-25) (67 років)
Донецьк
Поховання Донецьке море
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність математик
Відомий завдяки автор понад 120 винаходів
Alma mater ДонНТУ
Науковий ступінь кандидат фізико-математичних наук
Заклад ДВНЗ ДонНТУ
Батько Пак Вітольд Степанович
Нагороди Державна премія СРСР
Заслужений діяч науки і техніки України

Пак Вітольд Вітольдович (20 травня 1935, Сталіно — 25 грудня 2002, Донецьк) — український математик, гірничий інженер, автор понад 120 винаходів. Син академіка АН України Вітольда Степановича Пака.

Біографія[ред. | ред. код]

1958 року закінчив навчання в Донецькому індустріальному інституті за спеціальністю «Гірничі машини». До 1976 року працював в НДІ гірничої механіки АН УРСР імені М. М. Федорова, очолював лабораторію відцентрових вентиляторів.

Вже в перші роки роботи Вітольд Вітольдович створив принципово нові аеродинамічні схеми відцентрових вентиляторів, які могли повністю забезпечити провітрювання глибоких і надглибоких вугільних шахт Донбасу і СРСР. ККД розроблених ним і його колегами вентиляторів становив 84-85 %, це дало змогу вивести галузь на світовий рівень.

1963 року Вітольд Вітольдович захистив в московському ІГД імені Скочинського кандидатську дисертацію на тему «Дослідження деяких закономірностей робочого процесу коліс високо економічних відцентрових вентиляторів і метод визначення оптимального режиму їх роботи». Результати подальших досліджень склали основу докторської дисертації на тему «Аеродинамічні дослідження і розрахунок шахтних елементів вентиляційних установок з відцентровими вентиляторами», її Пак захистив 1971 року.

Згодом Вітольд Вітольдович і його колеги працювали над створенням ряду шахтних вентиляторів, які б можна було експлуатувати в низькотемпературних умовах, в тому числі на крайній півночі. Ними розроблений найбільший у світі вентилятор такого класу «Північ», який дозволив здійснювати ефективне провітрювання шахт в Норильську. За ці досягнення 1981 року Вітольд Вітольдович нагороджений Державною премією СРСР, а 1982 року — золотою медаллю ВДНГ України.

Ще один важливий напрямок дослідної та винахідницької діяльності Пака — застосування «гнучких елементів» у вентиляторах, де захищене Вітольд Вітольдович здійснив кілька винаходів, захищених авторськими свідоцтвами, запатентовані. За роботу в цьому напрямку 1987 року Всесвітня організація інтелектуальної власності при ООН нагородила В. В. Пака почесним дипломом.

Працював завідувачем кафедри вищої математики Донецького політехнічного інституту. Став головою науково-методичної комісії з математики при Міністерстві освіти і науки України. 1993 року він став членом національної Ради з математики і механіки Мінвузу України. Від створення ВАК України став членом експертної ради гірничого профілю. За визначні досягнення в освіті і активну участь в становленні промислового потенціалу України 1992 року здобув звання «Заслуженого діяча науки і техніки України». 22 квітня 1994 року обраний академіком Інженерної академії України за фахом «Геологія, видобуток і переробка корисних копалин», а 25 лютого 1997 року — членом-кореспондентом Академії гірничих наук України.

25 грудня 2002 року Вітольд Вітольдович Пак помер після хвороби.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Основні праці[ред. | ред. код]

Загалом Вітольд Вітольдович Пак опублікував понад 400 наукових робіт, серед них 9 монографій. Він підготував 4 доктори і 8 кандидатів технічних наук. Автор понад 120 винаходів.

Деякі монографії
  • «Елементи шахтних вентиляційних установок головного провітрювання» (М-код: Надра. 1972)
  • «Шахтні відцентрові вентилятори» (М-код: Надра. 1976)
  • Пак В. В., Носенко Ю. Л. Высшая математика: Учебник. — Д.: Сталкер, 1997. — 560 с.

Нагороди, звання і пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Министр культуры Екатерина Фурцева пообещала Анатолию Соловьяненко, что народным артистом советского союза он станет только «через ее труп», 04.06.2002, «Факты и комментарии»
  2. "Кафедра «Высшая математика» им. В.В.Пака". Архів оригіналу за 8 жовтня 2011. Процитовано 21 січня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]