Пальза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міграційні горби пучення або Пальзи (англ. Palsa, місцева назва в Канаді, де ці горби поширені) — кріогенні форми рельєфу, що утворилися нагромадженням торфу з мінеральним ґрунтом. Формуються на болотах, в результаті термокарсту або льодоутворення зі спучуванням. Мають висоту до 7 метрів, діаметр до 50 метрів.

Класифікація міграційних горбів пучення[ред. | ред. код]

Міграційні горби (пальса) бувають однорічні і багаторічні. Однорічні можуть досягати висоти 1,5-2,0 м. Багаторічні, як правило, мають висоту до 2-3 м і розміри в основі від 3-4 м до декількох десятків і навіть сотень метрів. В окремих випадках їх висота досягає 4-8 м і більше.

а,б - Однорічнів,г - Багаторічні

Будова міграційних горбів пучення[ред. | ред. код]

Більшість горбів тільки з поверхні складені торфом, їх ядро має супіщаний або суглинистий склад. Об'єм прошарків льоду при цьому досягає 40-60% загального об'єму ядра. Джерелом надходження вологи при утворенні прошарків сегрегаційного льоду у ядрах горбів є запаси води в самих породах, у водоносних піщаних, галечникових шрах, які залягають на деякій глибині, а також, води, які мігрують до фронту промерзання з ділянок що оточують торф'яні купини.

Література[ред. | ред. код]

  • Гляциологический словарь / Ред. В. М. Котляков. — Л.: Гидрометеоиздат, 1984. ст. 322