Русистика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Руси́стика[1], або росієзнавство (також роси́стика; рос. руси́стика; россиеведение) — наукова дисципліна по вивченню всіх аспектів Росії: російської культури (російської мови, російської літератури, російського фольклору тощо), російської історії тощо.[2] У розмовній мові термін «русистика» використовується як скорочене найменування для мовної русистики.

Росієзнавство охоплює вивчення російської мови та літератури, фонетики, морфології, методику викладання цих дисциплін, вивчення російської мовної культури і комунікації носіїв російської мови з носіями інших мов.[3] Росієзнавство є складовою слов'янознавства.

Росієзнавство, включаючи сюди і совєтологію, зазнала в західному світі помітного підйому за часів холодної війни.

Зародження росієзнавства як наукової дисципліни США починається в 1920-ті роки. Провідними центрами росієзнавства США відразу стали Гарвард і Каліфорнійський університет у Берклі. Величезний імпульс русистика США отримала з початком Другої світової війни, у результаті США стали однією з провідних світових центрів русистики. З переходом до холодної війни інтерес до Росії лише зростав.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Русистика. Словник української мови.Академічний тлумачний словник (1970—1980). http://sum.in.ua/. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  2. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. Русистика // Толковый словарь Ожегова : [рос.]. — 1949—1992. // Толковый словарь Ожегова
  3. Русистика в современном мире [Архівовано 2007-07-05 у Wayback Machine.] (секция НОПриЛ) // Национальное общество прикладной лингвистики[en]