Сараєвський кантон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сараєвський кантон
босн. Kanton Sarajevo
хорв. Sarajevska županija
серб. Сарајевски кантон
—  Кантон  —
Сараєвський кантон
Прапор
Прапор
Герб Сараєвський кантон }}}
Герб
Координати: 43°51′ пн. ш. 18°15′ сх. д. / 43.850° пн. ш. 18.250° сх. д. / 43.850; 18.250
Країна Боснія і Герцеговина
Автономна одиниця Федерація Боснія і Герцеговина
Утворено 1461 та 1463
Головне місто Сараєво
Громади
Список
  • Центр, Хаджичі, Іліджа, Іліяш, Нові-Град, Ново-Сараєво, Старі-Град, Трново, Вогошча
Уряд
 - Голова кантону Едін Форто
Площа
 - Кантон 1276,9 км²
Населення (перепис 2013) [1]
 - Кантон 413 593
 - Густота 323,9/км²
 - Агломерація 750 000
Розташування Сараєвського кантону в межах Федерації Боснія і Герцеговина
Розташування Сараєвського кантону в межах Федерації Боснія і Герцеговина
Розташування Сараєвського кантону в межах Федерації Боснія і Герцеговина
Мапа

Сараєвський кантон (босн. Kanton Sarajevo, хорв. Sarajevska županija, серб. Сарајевски кантон) — дев'ятий із загалом десятьох кантонів Федерації Боснії і Герцеговини, складової частини конфедерації Боснія і Герцеговина. Серед хорватів Боснії і Герцеговини також відомий під назвою Врхбосанська жупанія (Врхбосна це історична назва широкої області навколо Сараєво, що належала середньовічній боснійській державі).

Історія[ред. | ред. код]

Див. також: Історія Сараєво

Історія Сараєва відлічується від неолітового періоду, коли культура Будмір зробила свої гори і пагорби своїм домом. В давнину район Сараєво (Кантон) був окупований іллірійцями. Місцеве плем'я, Daesitates, контролював більшу частину області. Вони являли собою войовничий бунт і останнє іллірійське плем'я, щоб протистояти римському правлінню, яке, нарешті, настав у 9 столітті. Під римським правлінням в цьому районі було побудовано багато доріг, а також місто на місці сучасного Іліджа. Протягом середньовіччя територія Кантону Сараєво була ключовою частиною Боснійського Королівства. Топонім Врхбосна існував десь у регіоні і був одним з визначних населених пунктів в той час.

Справжній розвиток регіону прийшов після османських завоювань, коли місцевий мусульманський благородний Іса-Бей Ісакович встановив коріння сучасного міста Сараєво, між 1461 і 1463 роками. Регіон виростав разом з містом, яке швидко, після Стамбула, стало найбільшим на Балканах. Пізніше правління Австро-Угорщини модернізувало і західнопоширило регіон. У Югославії уряд Югославії продовжив розвивати територію, яка збільшилась більш ніж втричі. Тим не менш, цей прогрес був компенсований югославськими війнами на початку 1990-х років.

(Кантон Сараєво) був результатом цієї війни, створених Вашингтонськими угодами у 1994 році, та її межі, визначені Дейтонськими угодами у 1995 році.

Географія[ред. | ред. код]

Сараєвський кантон розташовано в гірській місцевості в центрально-східній частині країни, навколо її столиці Сараєво, що одночасно є і адміністративним центром кантону. Він займає площу 1276,9 км², що становить 4,89% загальної площі Федерації. Складається з громад Центр, Нові-Град, Ново-Сараєво, Старі-Град, Вогшча, Іліджа, Іліяш, Трново та Хаджичі, з яких перші чотири є водночас чотирма самоврядними районами, на які поділяється саме місто Сараєво.

Мапа громад (1.Центр, 2. Хаджичі, 3. Іліджа, 4. Іліяш, 5. Нові-Град, 6. Ново-Сараєво, 7. Старі-Град, 8. Трново, 9. Вогошча)

Населення[ред. | ред. код]

Сараєвський кантон є одним з найбільш населених у країні. На 2007 рік 79,6% населення кантону становили боснійці, 11,2% - серби, 6,7% - хорвати.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. CENZUS OF POPULATION, HOUSEHOLDS AND DWELLINGS IN BOSNIA AND HERZEGOVINA, 2013 FINAL RESULTS (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 грудня 2017. Процитовано 4 жовтня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]