Світанок (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Світанок»
Обкладинка українського виданням
Автор Стефені Маєр
Назва мовою оригіналу Breaking Dawn
Країна США США
Мова англійська мова
Серія Сутінкова сага
Жанр молодіжний роман, фентезі
Місце США
Видавництво Little, Brown (США США)
Країна мрій (Україна Україна)
Видано 2 серпня 2008 року
Видано українською 11 грудня 2009 року
Сторінок 592
ISBN 978-966-424-230-8
Попередній твір Затемнення (роман)
Наступний твір Сонце опівночі

«Світанок» (англ. Breaking Dawn) — четвертий роман Сутінкової саги популярної американської письменниці Стефені Маєр. В США книга вперше вийшла 2 серпня 2008 року. Продаж розпочався опівночі і супроводжувалась вечірками для фанатів в книжкових магазинах.[1] Перший тираж становив 3,7 мільйона екземплярів, з яких 1,3 мільйона були розкуплені за перші 24 години, що стало новим рекордом видавництва Hachette Book Group[2]. Книжка є продовженням історії любові звичайної дівчини Белли Свон і вампіра Едварда Каллена. Розповідь в ній ведеться не тільки від лиця Белли, але й від імені перевертня Джейкоба.

Українською роман вийшов у видавництві "Країна мрій" 11 грудня 2009 року в оригінальній обкладинці американського видання [3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Після весілля молоде подружжя вирушає в медовий місяць на приватний острів Есмі на узбережжі Бразилії. Молода місис Каллен все ще людина, якій фізичне зближення з вампіром смертельно небезпечне з багатьох причин і зокрема через надзвичайну силу Едварда. Проте їй все-таки вдається переконати, Едварда, що перебуває у ваганні й побоюється за безпеку своєї дружини Едварда на фізичний контакт. Вони не підозрювали, що союз людини й вампіра може привести до народження дитини-напіввампіра (термін «дампір» Стефені Маєр не використовує).

Частина, в якій розповідається про вагітність Белли, написана від імені її друга Джейкоба, якому прийшлось зробити вибір між своєю зграєю і любов'ю до дівчини, що збиралася стати одною з його ворогів. В цій частині в деталях описані фізичні муки Белли, опіку Розалі, що нестямно захищає цю невідому істоту в лоні Белли, і душевні муки Едварда. Ситуація ускладнюється не тільки тим, що дитя зсередини висмоктує життя своєї матері, і Белла знаходиться на межі життя і смерті, але й тим, що ніхто не знає, що за істота, це дитя-суміш. Тільки Белла і Розалі впевнені, що дитя повинно жити попри те, що вся зграя перевертнів, крім Джейкоба, Сета та Лі, хочуть його і Белли смерті. Під час пологів Белла майже гине, тож Едвард, рятуючи її, робить дружину вампіром. У них народилась дочка, напіввампір-напівлюдина. Дитя називають Ренесмі («Нессі»). Опісля перетворення, Белла не впізнає себе в дзеркалі й не може повірити, що стала надзвичайно красивою і привабливою. Вона вирушає на перше полювання, вистрибнувши з вікна (за словами Едварда «граціозно навіть для вампіра»). На полюванні Белла вперше проявляє небачений самоконтроль, завдяки чому зовсім не схожа на новооберненого звичайного вампіра: вона може стримувати свої емоції й контролювати спрагу.

Ренесмі дорослішає швидше звичайних дітей і дуже скоро починає ходити й говорити. Іншим вампірам стає відомо про дитину і Калленів наздоганяє нова небезпека. Вольтурі, вирішують що Ренесмі — безсмертне дитя, йдуть на них війною, оскільки робити маленьких дітей вампірами заборонено, через неспроможність ними контролювати власну спрагу. Проте сім'ї Калленів вдається зібрати свідків (вампірів) з різних кінців світу, а вся зграя перевертнів об'єднується з вампірами-свідками. Водночас Белла розкриває свій дар — щит, який захищає її мозок від дій інших вампірів. Вона навчилась захищати не тільки себе, але і всіх, хто поруч. Через це їй вдається врятувати всю свою сім'ю від Джейн та Алека, в той час, як Еліс наводить живий доказ безпечності Ренесмі — Науеля (теж людину-вампіра).

У фіналі Белла з Едвардом повертаються додому, і Белла зусиллям волі знімає свій захист, щоб дозволити Едварду прочитати її думки. Але, коли він її цілує, вона відволікається. Після ще одної невдалої спроби Белла говорить Едварду: «у нас попереду вічність, щоб попрактикуватись».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. StephenieMeyer.com | Twilight Series | Breaking Dawn | Midnight Party Pictures
  2. http://www.publishersweekly.com/article/CA6584007.html?nid=2286&source=title&rid=&q=twilight
  3. Світанок// Оф. сайт видавництва "Країна мрій". Архів оригіналу за 10 листопада 2011. Процитовано 12 січня 2011.